Poznati književni kritičar otkriva: Luku Paljetka su optuživali zbog toga što je napustio Dubrovnik u vrijeme opsade. A bio je i hirovit i tašt

Poznati književni kritičar otkriva: Luku Paljetka su optuživali zbog toga što je napustio Dubrovnik u vrijeme opsade. A bio je i hirovit i tašt

Hrvatski književnik, pjesnik, prevoditelj i umjetnik iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak umro je u nedjelju u 81. godini nakon borbe s teškom bolesti. Paljetak je rođen 1943. godine u Dubrovniku, gdje je završio Učiteljsku školu, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 1968. diplomirao je kroatistiku i anglistiku.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. godine radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je u Zadarskom kazalištu lutaka kao umjetnički ravnatelj, redatelj i dramaturg. Bio je i asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru te jedan od urednika Zadarske revije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: “Stari mačak” otkrio zašto je na Eurosongu pobijedio Švicarac: To je sigurno bio jedan diskretan mig s vrha

Akademik Luko Paljetak objavio je 40-tak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu i grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, a pisao je i drame, radiodrame, bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu, a bio je i vrstan prevoditelj.

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture (U svakom slučaju te volim, Na Stradunu, pjesme za dječji zbor Mali raspjevani Dubrovnik i druge). Pisao je dramske tekstove i igrokaze koji su, uprizoreni, bili namijenjeni djeci, među kojima je jedna od najpoznatijih ‘Miševi i mačke naglavačke’. Isto tako, napisao je i veliki broj radio-drama namijenjenih odrasloj publici. Jedan od njegovih najpoznatijih dramskih komada nosi naslov Poslije Hamleta i prvi je put objavljen 1997. Napisan je po opsadi Dubrovnika na početku Domovinskoga rata, kada je bio i prikazan u Dubrovniku.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Poznati psihijatar otkriva zašto je Nemo pobijedio Marka: Transrodna ideologija je odigrala veliku ulogu

Luko Paljetak Bio je redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti „Leonardo da Vinci“ te dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, među kojima Nagrade Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus 1995., Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2005., Nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo 2012. i Nagrade „Iso Velikanović“ za životno djelo za književne prijevode.

Od Velikog pjesnik oprostio se i književni kritičar Velimir Visković.

“Umro je Luko Paljetak. Pjesnik, romanopisac, pisac za djecu, dramatičar i esjist. Zadnji put kad sam prebrojavao (za potrebe jedne promocije) samo prva izdanja njegovih autorskih knjiga, bilo ih je šezdesetak. A preveo je još bar stotinjak knjiga.

Poliglot, erudit, doživio je veliku slavu, brojna priznanja, pa i akademičku počast. Ali nije mu uvijek bilo lako. U mladosti njegove pjesme, izrazito emotivne i blagorječive, često u formi vezanog stiha, nerijetko su bile ironizirane od pjesničke i kritičarske struke kao demodirane. Ali publika ga je voljela. I rado slušala, jer sjajno je recitirao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Izbornik Dalić prvi put ispričao jednu anegdotu o Luki Modriću: Čekamo minutu, dvije, a Luke nema. Čudno. Platio je kaznu

Devedesetih je imao problema u Dubrovniku, jer su ga optuživali zbog napuštanja Grada u razdoblju opsade. Tih godina sam se s njim družio, nije mu bilo lako. Kao glavni urednik Naklade Konzor objavio sam devedesetih niz njegovih autorskih i prijevodnih knjiga.

Dvijetisućitih njegov se status bitno izmijenio; prije svega, trendovi u poeziji bitno su se promijenili: Paljetkova ispovjednost i vezani stih pod utjecajem postmodermizma dobili su na cijeni, a i ratna mu je epizoda zaboravljena. Paljetak i u rodnom gradu stječe kultni status.

Ja sam, pak, dvijetisućitih u ediciji “V.V. bira za vas” objavio dva njegova glavna romana Skroviti vrt (fikcionalni dnevnik Cvijete Zuzorić) i dvosveščani Marin, roman o Držiću. Oba romana genijalno rekonstruiraju život i kulturu u renesansnom Dubrovniku.

Mogao bih puno pričati o tim godinama druženja i suradnje. Nije uvijek bilo lako, bio je Luko izuzetan erudit i veliki meštar od riječi, ali i hirovit, kapriciozan, tašt, djetinjast, lako ga je bilo razljutiti.Ali, nećemo sada o tome. Partija je veliki pisac. Adio, Maestro”, napisao je Velimir Visković.

Foto: Hina