VIDEO: Karolina Vidović Krišto pita Turudića: Zašto ste donijeli odluku da majka šefa zagrebačkog HDZ-a ne ide u zatvor?

VIDEO: Karolina Vidović Krišto pita Turudića: Zašto ste donijeli odluku da majka šefa zagrebačkog HDZ-a ne ide u zatvor?

Jedno od zanimljivijih pitanja postavila je saborska zastupnika Karolina Vidović Krišto, a tiče se nedavne odluke Visokog kaznenog suda (VKS) koji je prihvatio zahtjev Vinke Luetić Herman, majke predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana. Riječ je o postupku tzv. nepravne obnove kaznenog postupka za aferu sređivanja lažnih invalidskih mirovina.

Sud je naime, u tom predmetu preinačio pravomoćnu zatvorsku kaznu u uvjetnu osudu. “Vi glumite finoću i glumite pravosuđe. Od vašeg i djelovanja ostalih moćnih struktura, iz Hrvatske je pobjeglo pola milijuna građana. Nama Europski parlament na temelju takvog rada godišnje atestira deset milijardi eura koji nestaju u korupciju”, započela je zastupnica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nezasitna Ursula von der Leyen: Morala je baciti čak 215 milijuna doza cjepiva za covid, a sada ide u nabavu još 150 milijuna

“Sad vi govorite o zakonima, kako imate odluke koje nisu obojane, a postupanje vašeg pravosuđa je rigorozno nad običnim čovjekom. A kada su u pitanju moćnici, e onda nastupa drugačiji način djelovanja. A to vidimo u vašoj nedavnoj odluci da ste unatoč pravomoćnoj presudi odlučili da majka predsjednika zagrebačkog HDZ-a ne treba u zatvor”, kazala je Vidović Krišto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Kći legendarnog Ćire Blaževića tuži brata i majku: Nezadovoljna podjelom imovine

“Što bi bilo da je obična građanka, bi bi takva odluka bila?”, zanimalo ju je, a imala je još jedno pitanje: “Ili kad vi kažete za ključnog čovjeka u slučaju zagrebačkih korupcionaških afera, Slobodana Ljubičića Kikaša, da je on bolestan i da zbog toga ne može sudjelovati u procesu, a čovjek se navaža po cijeloj Hrvatskoj, sudjeluje i kandidira se na izborima”.

Turudić je odgovorio da Ljubičića nije sreo ni u jednom predmetu i “ovo što vi konfabulirate, nije istina”. Što se tiče slučaja 78-godišnje žene, “postupljeno je po izvanrednom pravnom lijeku. Donijeli smo odluku u ljeto 2023., a postupak je počeo 2011. Prvostupanjska presuda je donesena 2015. godine, nakon toga je predmet pet godina stajao na Vrhovnom sudu”, odgovorio je Turudić.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Šef splitske onkologije se “bacio” u turizam: Noćenje u njegovoj vili na Braču stoji “samo” 2600 eura

Taj sud je, pak, podsjeća, 2020. potvrdio tu odluku, a nakon toga Županijski sud u Zagrebu tri godine odgađa izvršenje odluke zbog bolesti. Nakon toga VKS prihvaća zahtjev Vinke Luetić Herman, u postupku tzv. nepravne obnove kaznenog postupka. Turudić je kazao da se radi o osobi od 78 godina, da je teško bolesna, a vratila je 68,5 tisuća kuna i kazna zatvora se preinačila u uvjetnu osudu.

“Da je bilo riječ o običnoj osobi, bilo bi isto. To je čisto vaše konfabuliranje, da sam znao da se radi o majci šefa zagrebačkog HDZ-a. Pa šta i da se radi? To kad me vi tako pitate, to je vaš tijek misli, a ne moj”, odgovorio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Karolini Vidović Krišto.

Zanimljivo je da je Karolina Vidović Krišto u raspravi istaknula da ima indicija da je guverner HNB-a Boris Vujčić uvijenejn jer navodno konzumira opojna sredstva.

Foto: Hina