VIDEO: Zastupnica Vesna Vučemilović upozorava. “Afrikanist” Saša Ričković je priznao da je krujumčario dijete iz Konga u Zambiju

VIDEO: Zastupnica Vesna Vučemilović upozorava. “Afrikanist” Saša Ričković je priznao da je krujumčario dijete iz Konga u Zambiju

Saborska zastupnica suverenista Vesna Vučemilović gostovala je u emisiji “Karte na stol” na Osječkoj televiziji. Opširno je govorila o posvajanjima iz Konga i manjkavoj zakonskoj proceduri.

“Taj slučaj mi privukao pozornost kada je ministar Božinović izišao u javnost i rekao da četvero djece iz Konga ima hrvatsko državljanstvo. Prvo pitanje koje mi se učinilo smisleno i logično kako mogu djeca koja nikada nisu bila u Hrvatskoj imati hrvatsko državljanstvo. Cijeli taj proces je bio, najblaže rečeno, pravno manjkavo vođen. Cijela procedura je bila manjkava i zakonski okvir nije bio u redu”, istaknula je Vesna Vučemilović dodajući da hrvatski sudovi do sada nisu provodili nešto što su mogli i trebali raditi.

Sudovi u Zlataru i Varaždinu su joj poslali odgovor u kojemu ističu da po zakonu nisu bili ni dužni provjeravati jesu li dokumenti iz Konga bili krivotvoreni.

Upozorila je na problem što do sada svi posvojitelji uopće nisu bili u registru posvojitelja.

“Do sada je bilo posvojitelja koji nisu bili u registru posvojitelja”, naglasila je Vučemilović ističući da se kroz posvojenje djetetu traži obitelj, a ne obitelji dijete. Otkrila je i da je tražila od različitih hrvatskih institucija koliko ima posvojene djece i dobila je različite odgovore.

Saša Ričković je svojom izjavom šokirao hrvatsku javnost

Hrvatski diplomati su izjavljivali da su doslovno “iščupali” hrvatske ljude iz Zambije. Tražili su pomoć Europske unije, a u emisiji se moglo čuti da su pomagali i Amerikanci.

Upozorila je na svjedočenje afrikanista Saše Ričkovića koji je svjedočio da je sudjelovao u krijumčarenju djeteta iz Konga u Zambiju.

Upozorila je i na riječi jedne posvojiteljice iz Liberije koja je izjavila da su joj “dovodili djecu pred balkon, a da je ona birala”.

Foto: Hina