Vidović Krišto pisala Plenkoviću: Nemate odgovore na moja pitanja, a onda me optužujete da sam ekstremna desničarka

Vidović Krišto pisala Plenkoviću: Nemate odgovore na moja pitanja, a onda me optužujete da sam ekstremna desničarka

Zastupnica Karolina Vidović Krišto uputila je pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

“Kako ste parlamentarizam u Hrvatskoj u potpunosti obezvrijedili, a Hrvatski sabor, koji vodi Vaš pouzdanik Gordan Jandroković, djeluje kao radno tijelo Vlade, što je, naravno, protuustavno i u potpunosti protudemokratski, obraćam Vam se ovim putem.

Ovotjedna rasprava o državnome proračunu te o državnoj odvjetnici RH do kraja je demaskirala način rada i ciljeve Vaše Vlade i vladajuće strukture u Hrvatskoj.

Osnova Vaše politike je bezakonje, korupciju i nepravdu nametnuti hrvatskim građanima kao normalno stanje koje se ne može promijeniti. Na taj način želite eliminirati osnovna ljudska i građanska prava, na koja Hrvati imaju pravo kao i svi drugi europski narodi. Vaš cilj je demotivirati hrvatske građane za sudjelovanje u demokratskom životu, kako biste suprotno europskim i demokratskim standardima osigurali svoj opstanak i opstanak Vaše vladajuće strukture na pozicijama.

Državnu odvjetnicu zadržati na dužnosti nakon potpune kompromitacije DORH-a, a nakon priznanja da su protupravno štitili korupciju Vaše bivše ministrice Žalac, jest bezuman čin usmjeren ka potpunom devastiranju pravnog poretka u Hrvatskoj.

Da se Državno odvjetništvo nalazi u raspadu nije poznato samo hrvatskim građanima, već i svim relevantnim međunarodnim analitičarima, kako političkim, tako i gospodarskim.

Odluka da zadržite Hrvoj-Šipek na poziciji Državne odvjetnice jest poruka svim međunarodnim investitorima da u Hrvatskoj nisu dobro došli, jer, kao što znamo, kapital ne dolazi u pravnu kaljužu, već traži vladavinu prava i pravnu sigurnost.

Proračun, koji je predložio Vaš kompromitirani ministar financija Zdravko Marić, je drugi skandal koji ste upriličili hrvatskim građanima, i zbog kojeg će pretrpjeti novu štetu. Za borbu protiv korupcije predvidjeli ste stavku od 16 tisuća kuna, ali ste podigli preračun ministarstvu kulture za pola milijarde kuna, preko kojega korumpirate medije, kao i proračun Vašeg vlastitog ureda.

Za zdravstvo, koje je u potpunome raspadu, smanjili ste izdatke, iako s postojećim iznosima imate milijarde duga. Postavlja se pitanje – tko razuman može ovu akrobaciju razumjeti, osim Vaših kontroliranih medija koji su puni hvale za ovakovo djelovanje.

Nedvojbeno je da će vladajuća većina protivno interesima hrvatske države i zdrave logike slijepo izglasati ovaj proračun. Isto tako, nedvojbeno je da će se raseljavanje naših ljudi nastaviti, jer ove razine nepravde, nemorala i društvene destrukcije, ali i loših materijalnih uvjeta života, ne mogu podnijeti.

Ali isto tako je sigurno, i to hrvatska povijest dokazuje, da su Hrvati strpljiv narod, ali se kad-tad zdušno i jedinstveno dignu protiv nepravde i svrgnu nametnute okove. Vrijeme svrgavanja nepravednih okova u današnjoj Hrvatskoj svakim je danom sve bliže. 

Nitko, gospodine Plenkoviću, Vam nije dao mandat da hrvatskim građanima uskraćujete pravo na slobodu medija, pravo na efikasno pravosuđe, pravo na socijalnu jednakost, pravo na poreznu jednakost, pravo na jednakost pred zakonom. Nitko Vam nije dao pravo degradirati hrvatske građane u drugorazredne građane u Europskoj uniji. 

Kad Vas suočim s ovim činjenicama u Saboru, Vi nemate odgovor osim klevetničkih optužbi, kao prošli tjedan kad ste me proglasili ekstremnom desničarkom. I doista, gospodine Plenkoviću, ako je borba protiv korupcije i zalaganje za vladavinu prava, zalaganje za europske vrijednosti, te jednakost hrvatskog naroda sa svim drugim europskim narodima za Vas desničarenje, onda ja jesam ekstremna desničarka”, ističe zastupnica Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina