Grmoja uozorava: Plenković bi zabranio i Božić kada bi mu to naložili iz Europske komisije

Grmoja uozorava: Plenković bi zabranio i Božić kada bi mu to naložili iz Europske komisije

Podršku velikom prosvjedu protiv Covid potvrda pružili su i članovi Mosta koji od sutra skuplja potpise za referendum. Uhićeni su organizatori prosvjeda, jer su, kako kaže policija, poticali na terorizam. 

”Ja nisam čuo nikakve pozive na terorizam ili bilo što takvo. Znam da su na prosvjedima koji su bili na Markovom trgu policajcima dijelile ruže, tako da bilo što nasilno ili što bi išlo u smjeru rušenja institucija ove države, mi to ne možemo podržat. Zato smo i krenuli s referendumom, želimo nezadovoljstvo koje je očito i koje postoji, kanalizirati kroz institucije, na demokratski način”, rekao je saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Sutra se kreće u prikupljanje potpisa, a hoće li Ustavni sud prihvatiti pitanja kao valjana, Grmoja kaže da ne može prejudicirati, no napominje kako je sastav Ustavnog suda sastavljen trgovinom unutar Hrvatskog sabora između HDZ-a i SDP-a., javlja RTL.

”Siguran sam da ako skupimo velik broj potpisa, tada će i stav Ustavnog suda i stav vladajuće većine prema našim referendumskim inicijativama sigurno biti drugačiji. Pozivam sve građane da nam se pridruže”, rekao je Grmoja. 

Smatra kako je referendum jedini način da se zaustavi ”ludilo kojem svjedočimo”. Kazao je kada su u pitanju EK preporuke i stroge mjere, da bi ”Plenković zabranio i Božić kada bi mu to naložili”.

‘Podsjećam vas da je ministar Božinović rekao da Hrvatska neće uvoditi COVID potvrde, na kraju su ih uveli. Zato je važno da  građani na referendumu kažu dosta tim suludim, represivnim mjerama koje uz to nemaju nikakvog smisla”, izjavio je Grmoja.

Naveo je primjer prema kojem se može u kafiće, kockarnica i shopping centre može bez COVID potvrde i maske, a u knjižnicu u koju ide jako malo ljudi se ne može bez COVID potvrde. 

”Hvalimo se da je Hrvatska zemlja znanja, ili da bi barem trebala biti zemlja znanja, a naši studenti moraju plaćati testiranje,dok njihovi profesori ne trebaju. Ove mjere zasigurno ne pridonose zaustavljaju širenja zaraze, nego pridonose tenzijama u društvu, koje nažalost mogu dovesti i do nasilja. To je zadnje što bismo mi htjeli, zato želimo sve nezadovoljstvo kroz institucije na referendumu usmjeriti u pravom smjeru”, kazao je Grmoja. 

Smatra kako se treba vratiti povjerenje u donosioce odluka, a Stožer se kompromitirao i ‘progašavao da virusa nema kad im je odgovaralo’. Grmoja tvrdi da su posve izgubili vjerodostojnost i cilj je referenduma ukinuti stožerokraciju i odluke donositi širokim konsenzusom.

Zlata Hrvoj Šipek ipak ostaje na dužnosti, Grmoja je prokomentirao kako su vladajući vladajući, a oporba je oporba. Tvrdi kako su postojali HDZ-ovci koji su im govorili da je Hrvoj Šipek neobranjiva, ali kako je u HDZ-u stranačka stega jača od vlastite savjesti. 

”Prekršeno je niz hrvatskih zakona, uredba o europskom javnom tužitelju, jer DORH laže kad kaže da je trebao predati samo one predmete u kojima su se vodili izvidi. Pročitajte uredbu pa ćete vidjeti da sve informacije koje su vezane uz muljaže oo europskih fondova sva naša tijela trebaju predati OLAF-u. To se nije dogodilo. Osim toga, glavna državna odvjetnica je lagala pred Hrvatskim saborom na dva moja pitanja”, naglasio je Grmoja. 

Kazala je kako nije bila upoznata s predmetom, iako je kasnije izašao i brifing u njenom uredu. Bilo je i vještačenje koje je pokazalo da je softver preplaćen, a hrvatske institucije ništa nisu poduzele, rekao je saborski zastupnik. Ako joj se ponudi častan uzmak, to po Grmoji, ne može zadovoljiti hrvatske građane. 

”Ovim je u potpunosti urušen hrvatski pravosudni sustav, naš represivni aparat. Tko uopće više može vjerovati da USKOK i DORH rade u interesu građana u provođenju pravde? Jasno je da rade po nalogu Banskih dvora i Plenkovića”, smatra Grmoja.

Foto: Hina