Viktor Ivančić osuđen zbog teksta „Dva svinjčeta” u kojem je izvrijeđao Roberta Pauletića

Viktor Ivančić osuđen zbog teksta „Dva svinjčeta” u kojem je izvrijeđao Roberta Pauletića

Viktor Ivančić nepravomoćno je osuđen u Splitu na novčanu kaznu od 9.333,20 kuna zbog uvrede Roberta Pauletića.  Tadašnjem zamjeniku ministra turizma zasmetao je članak ‘Dva svinjčeta’ objavljen 30. srpnja 2016. godine u tjedniku Novosti. Ivančić je članak napisao nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji objavljen intervju Joška Dadića s Robertom Pauletićem.

Ivančić je za Pauletića napisao da je tjednik ST, u vrijeme kada je on bio glavni urednik, objavio popise s imenima, adresama i telefonskim brojevima najmanje dvjesto građana Hrvatske koji su lažno optuženi kao četnici, kosovci, udbaši, petokolonaši ili neprijatelji države te da su posljedice tih novinskih hajki bile fatalne jer su neki od javno ozloglašenih bili ubijeni, uhapšeni, premlaćeni, izbačeni iz stanova ili su počinili samoubojstva, piše Dalmatinski portal.

‘Dva stara pajdaša iz ST-a, bliski suradnici u zločinu, našli su se poslije 25 godina u Slobodnoj Dalmaciji da javno peru svoje krvave ruke i glibom umazane papke. Dobili smo jedan od upečatljivijih priloga u inače bogatoj historiji hrvatskih žurnalističkih odurnosti. ‘Zar nije ugodno ovako neobavezno ćaskati?’ kaže u off-u svinjče Robert svinjčetu Jošku. ‘Možemo ležerno poricati nekadašnje svinjarije, možemo biti besramni do mile volje, možemo gracilno njuškati po vlastitom izmetu, a uz to se još toči i ukusan rashlađeni napoj, spirine protiv sparine’, stoji u tekstu zbog kojeg je Pauletić podnio tužbu.

Ivančić je na sudu kazao da je Pauletić osoba koja se služila novinarstvom da bi počinila zločin, spomenuo je i Dadića. Ivančić je ustvrdio kako Pauletić nije bio novinar, već pripadnik streljačkog stroja te da je time nanio nemjerljivu štetu novinarstvu kao profesiji te unesrećio veliki broj ljudi. Naveo je kako je Pauletić u ratno doba objavljivao lažne spiskove neprijatelja, zbog čega su prozvani snosili drastične posljedice. Po Ivančićevom mišljenju, to predstavlja moralno, profesionalno i ljudsko dno.

Ne vidi što je krivo napisao jer ne postoji nijedan podatak koji je netočan, a ako se Pauletić osjeća uvrijeđenim, može jedino biti uvrijeđen podsjećanjem na istinu o svojoj prošlosti koju pokušava prikriti, zaključio je Ivančić. Podsjetio je kako se Pauletić politički angažirao te da bi u zakonskom okviru kao takav trebao biti manje zaštićen od javne kritike. Smatra da je razumljivo da se u medijima propituje njegova prošlost i da Pauletić drži da aršini koji vrijede za njega, ne vrijede za druge.

Pauletić je, pak, kazao na suđenju da mu je nanesena šteta velikih razmjera. Smatra da ni jedna osoba ne bi bila imuna na uvredu da ga netko nazove svinjcem i zločincem i kaže da bi ga trebalo staviti u zatvor. Bio je potišten i uvrijeđen, a imao je i neugodnosti na radnom mjestu zbog Ivančićevog članka.

Sudac Tomislav Zlodre zaključio je da je Ivančić bio ubrojiv u trenutku pisanja teksta i da je postupao s izravnom namjerom da našteti ugledi i časti Roberta Pauletića.
‘Bio je svjestan svog postupanja i htio je njegovo počinjenje’, naveo je Zlodre te osudio Ivančića na 40 dnevnih dohodaka kazne. Olakotne su okolnosti za Ivančića bile primjereno držanje na sudu i ranija neosuđivanost, otegotnih okolnosti nije bilo.

Foto: mario Strmotić/Hina