Vili Beroš demantirao Alemku Markotić: Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera

Vili Beroš demantirao Alemku Markotić: Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera

U KBC-u Zagreb održana je danas završna konferencija projekta “Uređenje i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Zagreb”, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na konferenciji je bio ministar zdravstva Vili Beroš koji je kasnije odgovarao i na novinarska pitanja.

Na pitanje kad će proglasiti kraj epidemiji u Hrvatskoj, Beroš kaže kako za to još nije vrijeme.

“Ovo je nova bolest, novi virus i ne znamo sve okolnosti njegova ispoljavanja. Možda dođe do drugog vala, možda ne. Moramo biti oprezni. Otvorili smo se turizmu, dolaze strani građani koji u svakom trenutku mogu donijeti virus, a da to i ne znaju, i moramo biti spremni, oprezni, no zbog toga još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, kazao je Beroš, prenosi N1.

“Nikakav strah, nikakva panika nisu bili razlog naših mjera, već oprez!”, komentirao je izjavu Alemke Markotić uz napomenu da je izvučena iz konteksta.

“Sjetite se onih prvih tjedana dok je broj novooboljelih, umrli u Italiji rastao nevjerojatnom briznom. TO je bila naša realnost, nismo znali kako se virus širi, tko obolijeva. Prema tome, jedan oprez i stručna pripremljenost je bio uzrok donošenja mjera, nikakva panika i strah.”

Dodao je i sljedeće: “Dodatni razlog tog opreza je što životne tokove ne možemo zatvoriti. Dakle, otvorili smo se turizmu, dolaze stani građani, prvenstveno građani iz onih zemalja koje imaju sličnu ili bolju epidemiološku sliku nego mi. Tu smo oprezni, opreza nikada dosta”, dodao je ministar Beroš.

“Dodatni razlog je dolazak stranih građana koji u svakom trenu mogu donijeti virus sa sobom, a da to i ne znaju”, kaže ministar i dodaje:

“Od prvog dan ugroze Stožer komunicira s javnošču egzaktno, točnoi transparentno. Mislim  da ste primijetili da nije bilo straha kad smo donosili mjere.”

Komentirao je i probleme u sustavu zdravstva koji su ostali isti i nakon epidemije koronavirusa, a to su između ostaloge liste čekanja i nagominali dugovi. Listama čekanja sustav se prilagođava, kaže ministar te ističe kako su uvedene nove smjene, rad nedjeljom, dok se aktivno radi na rješenju problema velikih dugova prema veledrogerijama.

Foto: Hina

Facebook Comments