VINAR ĆE MOĆI IĆI NA MORE: Bivši ministar Tolušić pušten iz Remetinca

VINAR ĆE MOĆI IĆI NA MORE: Bivši ministar Tolušić pušten iz Remetinca

Bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić, kojega Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) tereti za zloporabu europskih fondova pri gradnji vinarije, u petak je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu.

Tolušić je iz istražnog zatvora izašao na zahtjev europskog tužiteljstva nakon što su ispitani svi svjedoci na koje je na slobodi mogao utjecati; javlja N1.

Bivšem ministru i potpredsjedniku vlade istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na 16 svjedoka određen je 8. srpnja, nakon što su Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc uhićeni u Virovitici. Ferenc je iz istražnog zatvora izašao u četvrtak, a ranije je suspendiran s dužnosti u državnoj službi.

EPPO je, ne objavljujući identitete, nakon uhićenja priopćio da je Tolušić kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, početkom svibnja 2020. Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, ukupne vrijednosti 4,65 milijuna kuna pri čemu je razina sufinanciranja europskim sredstvima bila 70 posto.

Tolušić je u toj prijavi na više mjesta lažno naveo da će financiranje projekta osigurati kreditom te je priložio pismo namjere jedne banke. Međutim kredit nije tražio niti ga je imao namjeru tražiti, već je projekt financirao novcem čije zakonito porijeklo dijelom nije mogao dokazati, izvijestilo je tužiteljstvo.

Štoviše, on nije obavijestio agenciju o promjeni načina financiranja te mu je odobrena i isplaćena potpora od 2,92 milijuna kuna, naveli su u priopćenju.

Tolušić se, dodaju, prijavio i na drugi natječaj koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za podizanje novih i restrukturiranje vinograda. Nakon prvotnog odbijanja Tolušić je, sumnjaju tužitelji, izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki projekt te ga priložio prijavi na natječaj.

Pritom je očekivao dobiti potporu od 1,5 milijuna kuna, s razinom sufinanciranja sredstvima EU od 85 posto, odnosno preko 1,3 milijuna kuna. Međutim, kako je agencija provela postupak administrativne kontrole dostavljenih prijava te je utvrdila da Tolušić ne ispunjava uvjete izdavanje potpore nije odobreno, pojasnio je EPPO.

Foto: Hina