Vladimir Šeks odgovorio Krunislavu Olujiću: On zna i postotak sudaca koji časno obavljaju svoju dužnost

Vladimir Šeks odgovorio Krunislavu Olujiću: On zna i postotak sudaca koji časno obavljaju svoju dužnost

Bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, prije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, komentirao je jučerašnje navode Krunislava Olujića iz intervjua u RTL-u Danas da je tijekom godina stvoreno HDZ-ovo partijsko pravosuđe.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje pa i na svoje pogrešno mišljenje. Krunislav Olujić je bio predsjednik Vrhovnog suda, bio je glavni državni odvjetnik, tako da je jako participirao sa značajnim udjelom u hrvatskom pravosuđu”, kazao je Šeks.

“Bio je i član moje ustavne komisije, bio je i saborski zastupnik, i potpredsjednik Odbora za Ustav. On je sve do razriješenja dužnosti predsjednika Vrhovnog suda bio jedan od glavnih aktera u kreiranju politike u pravosuđu”, rekao je Šeks.

Na pitanje ima li krivnje HDZ-a za sadašnje stanje u pravosuđu rekao je da se ne može govoriti o krivnji nego o odgovornosti. “Svaka Vlada pa i Vlada HDZ-a je odgovorna u svom dijelu i opsegu koji se odnosi na pravosuđe. Ne mogu se određeni ekscesne pojave u pravosuđu i postupci stavljati na teret političke vlasti. Pravosuđe, sudbena vlasti i DORH, su potpuno neovisni od politike”, kazao je te potvrdio da oni to i jesu.

“Odgovornost za nefunkcioniranje, uglavnom se govori da je sporo pravosuđe, što je istina, trebaju se poduzeti radikalne mjere da se brojni postupci ubrzaju i dovedu u okvir da neće izazivati sumnju u korumpiranost pravosuđa”, kazao je Šeks.

“Pojedini postupci pojednih sudaca, zbog kojih se baca sjena na cijelo pravosuđe, ne mogu i ne smiju zatamniti da 99 posto i sudaca i državnih odvjetnika, časno i odgovorno obnašaju svoje dužnosti. Taj jedan mali promil treba vrlo brzo razriješiti i dovesti do situacije da se jasno zna o čemu je stvar kao u slučaju ovih sumnji u korupciju pojedinih sudaca”, zaključio je Šeks.

Foto: Hina