Zadarski epidemiolog potvrdio: Četrdesetak osoba je dobilo koronu nakon prve doze cjepiva

Zadarski epidemiolog potvrdio: Četrdesetak osoba je dobilo koronu nakon prve doze cjepiva

Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kaže da je imunološki odgovor na cjepivo puno jači nego odgovor na infekciju te kako je bilo slučajeva zaraze koronavirusom nakon primljene prve doze cjepiva, ali su simptomi oboljelih, čak i onih starijih, bili izrazito blagi.

“Otprilike je četrdesetak osoba dobilo koronu nakon prve doze cjepiva, ali je njihova klinička slika bila izuzetno blaga, nitko nije završio u bolnici, a to je siguran dokaz da cjepivo radi. Ono sprječava hospitalizaciju, smrt i respirator i to je njegova najveća vrijednost. Svaki cijepljeni je jedan manje u bolnicama i s komplikacijama”, naglasio je Alan Medić za Slobodnu Dalmaciju.

On je nekoliko puta u svojim prethodnim medijskim istupima kazao kako je brojka zaraženih u županiji tri do četiri puta veća od broja osoba kojima je koronavirus potvrđen testiranjem.

“Brojke zaraženih u županiji procjenjuju se na puno veće, negdje tri do četiri puta veće od brojki testiranih pozitivnih. Nama kao epidemiolozima to odgovara jer to znači da imamo veći broj imunih u populaciji. Ako je sada 8800, onda imamo više od 26 tisuća ljudi koji su bili u kontaktu s virusom, a sigurno će jedan dio njih imati razvijena antitijela i steći imunitet”, kaže Medić.

Ne vjeruje da će ijedan budući val biti jak kao prethodni jer je već određeni dio populacije cijepljen, ali je i određen dio populacije prebolio covid-19.

Jedino što pandemiju može zaustaviti je cjepivo, kaže dr. Medić. Čak i da se pojavio novi soj koji izbjegava cijepni soj, opet će se napraviti novo cjepivo, samo je pitanje farmaceutske industrije kako će se organizirati da zadovolji potrebe tržišta, napominje epidemiolog, dodajući da je i sam prebolio koronu i razvio antitijela, ali isto ne zna kako će reagirati kada idući put dođe u kontakt s virusom.

Na slici: Epidemiolog  Alan Medić