Vođa prosvjeda mladih doktora: Bilo bi nas i više da se neki nisu bojali

Vođa prosvjeda mladih doktora: Bilo bi nas i više da se neki nisu bojali

Iako je velik broj liječnika bio na prosvjedu, neki od kolega su dežurali i to se jasno istaknulo na prosvjedu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica koja je o prosvjedu razgovarala s organizatorom iz Inicijative mladih liječnika Franom Naranđom. Pitala ga je jesu li proučili reformu koju vam je dao ministar.

Naranđa kaže da jesu, no nisu zadovoljni svim stavkama i o nekima još trebaju razgovarati na sastanku 3. listopada.

“Vezano za e-karton i koeficijente vezano za plaće. E-karton je bitan za komunikaciju i liječnike i pacijente”, rekao je doktor.

Vištica je pitala treba li zaposliti više liječnika.

Fran Naranđa

“Apsolutno, istraživanje komore je pokazalo da liječnici rade na 2, 3 mjesta istovremeno, preiscrpljeni su. Više od 55 posto kaže da se nema vremena posvetiti svim dužnostima i pacijentima”, kazao je Naranđa te dodao kako je svega jedan od 10 liječnika zadovoljan plaćom s obzirom na uloženi trud.

Reporterku je zanimalo i kolike su plaće mladih liječnika.

“To je teško definirati jer varira od specijalizacije do specijalizacije. Početna je od 8000, 9000 i penje se s vremenom. Borimo se da ta brojka bude veća s obzirom na trud”, kazao je Naranđa.

Kazao je i kako su zadovoljni odazivom na prosvjed, ali brojka je mogla biti i veća, smatra Naranđa i navodi kako su od nekih mlađih kolega čuli da se boje da im se nešto ne dogodi na radnom mjestu.

Naranđa je istaknuo i da situacija dramatična jer je 130 liječnika već spremno napustiti zemlju.

450 mladih liječnika se nedavno registriralo u komoru, 130 ljudi je uzelo dokumentaciju da odu van iz zemlje. Radi se i o ljudima koji nisu ni počeli raditi u Hrvatskoj, kazao je mladi liječnik i dodao: “To je drastično”.

Foto: Hina