Vojni analitičar: Možda je Putin lažirao smrt Jevgenija Prigožina. Sve su opcije otvorene

Vojni analitičar: Možda je Putin lažirao smrt Jevgenija Prigožina. Sve su opcije otvorene

Vojni Vojni analitičar Domagoj Franić prilično je rezervirano i s velikom dozom sumnje primio vijest da je u avionskoj nesreći poginuo Jevgenij Prigožin. Ne treba isključiti mogućnost da je Putin inscenirao smrt vodstva Wagnera kako bi mu otvorio put za nesmetano djelovanje u Africi.

“Prigožinov zrakoplov su navodno oborile dvije rakete S-300Prigožinov poslovni mlažnjak srušio se 50 km od Putinove rezidencije u Valdaju. Nedaleko od mjesta pada nalazi se sustav protuzračne obrane S-300PSPrije nego što je nestao s radarskih ekrana, zrakoplov je bio na visini od 8,5 km i letio je brzinom većom od 500 km na sat, zbog čega je manja vjerojatnost da je došlo do kvara zbog kojeg bi mogao postupno gubiti na brzini i visini.

Zašto bi S300 i po čijoj zapovijedi pucao na civilni zrakoplov samo je jedan razlog, atentat. Zrakoplov nije bio prijetnja rezidenciji, letio je po svim pravilima…….Pitanje je jeli ovaj čin insceniran i planiran za službeni “nestanak” vodstva Wagnera i njihov odlazak u neku od Afričkih zemalja ili je zaista postao prijetnja Putinu na predstojećim izborima, nije poznato.Ako se ne pronađe tijelo kao dokaz, sve mogućnosti su otvorene”, ističe Domagoj Franić.

Podsjetimo, svi svjetski mediji pišu da je šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin bio na listi putnika u prvatnom avionu koji se u srijedu navečer srušio sjeverno od Moskve i u kojem nema preživjelih, objavile su ruske vlasti. Zasad nema potvrde da je Prigožin doista bio u zrakoplovu.