Don Damir Stojić: Zločinačka partizanska vojska je došla “kupiti” otok, a onda je ubila fra Bernardina

Don Damir Stojić: Zločinačka partizanska vojska je došla “kupiti” otok, a onda je ubila fra Bernardina

Don Damir Stojić piše o tome kako su partizani na otoku Badiji 28. rujna 1944. godine ubili franjevca Bernardina Sokola.

“Ovaj tjedan zajedno sa subratom, don Davidom Leskovarom, predvodim seminar teologije tijela za 70 polaznika u franjevačkom samostanu na otoku Badiji pored Korčule.Prekrasan otok, prekrasna priroda, prekrasno more. Crkva i samostan spominju se već krajem 14. stoljeću, što svjedoči o dubokim katoličkim korjenima ovoga kraja.

Želim progovoriti o svećeniku franjevcu, domoljubu i mučeniku, fra Bernardinu Sokolu. Znao sam za njega, ali nisam znao za njegovu povezanost sa samostanom na Badiji. Fra Bernardin je rođen 20. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu i odmalena je htio biti franjevac.

Postao je svećenik 1912. godine, a poznat je bio po doprinosu u crkvenoj i svjetovnoj glazbi između dva svjetska rata. No, ono po čemu je najpoznatiji je njegovo okrutno ubojstvo i mučeništvo. Naime, nakon što je zločinačka partizanska vojska okupirala ovo područje, fra Bernardin im je kao hrvatski katolički svećenik bio meta te su došli na otok “kupiti” samostan. Fra Bernardin nije popuštao njihovoj želji da ga zauzmu.

Odgovorio im je: “Ovo nije za prodaju.” Ta rečenica je u očima partizana ujedno bila i njegova smrtna osuda.Sluteći da će biti uhićen i ubijen proročki je napisao ove riječi nekoliko dana prije smrti: “Kad me budu htjeli ubiti, kliknut ću: ‘Živio Krist Kralj, živio papa, živjela katolička Hrvatska!’”.I tako, 28. rujna 1944. partizani su ga odveli iz samostana na Badiji, ukrcali na brod, te su ga pretukli i utopili u moru.Tijelo mu je nađeno kod Orebić.

Ovo pišem baš na dan kada se sijećamo svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Nažalost, mi Hrvati smo okusili njihov teror i molim se Bogu za pomirenje u našem hrvatskom narodu.

Uvjeren sam da mučenička smrt fra Bernardina nije uzaludna. Zahvaljujući njemu danas mnogi ljudi imaju duhovno utočište u ovom samostanu kao što ga i mi ovaj tjedan imamo. Tako se ponovno ostvaruje ona poznata rečenica: “Smrt mučenika sjeme je novih kršćana”, ističe don Damir Stojić.

Foto: Screenshot