Vojni analitičar tvrdi: Ruska vojska je u savršenom rasulu

Vojni analitičar tvrdi: Ruska vojska je u savršenom rasulu

O tijeku rata u Ukrajini govorio je gost Dnevnika Nove TV Ivica Mandić.

“Problem je igre informacija. Prvo u ratu strada istina. Ukrajinski napad po onome što se da iščitati, ide relativno korektno u borbenoj crti na području Hersona. Ne znamo koliko je novih brigada uvedeno u napad. Znamo informacije koje komuniciraju ruski vojnici, ali opći je kaos u njihovim redovima, kao što su i danas gorjela skladišta. Tako je gorjelo i na Krimu”, rekao je Mandić. 

Ukrajinska vojska, poručio je, nije slučajno napravila ovakav napad. “Ako u ovakvim prilikama očekujemo manevarski rat kako je Hitler napao Francusku, onda smo na krivome mjestu. Ukrajinska vojska se stvara. Ono što smo mi čitali jest nešto što su radile već etablirane vojske“, izjavio je Mandić u Dnevniku Nove TV.

Osvrnuvši se na aktualno stanje u vojnim redovima, Mandić je rekao kako je ruska vojska u savršeno lošem stanju. “Nije bila ni u početku dobra. Ukrajinska vojska trenutno ima više od 700.000 vojnika. Oni nemaju problem mobilizacije i opremanja. Problem je vrijeme da se oni uigraju kao tim. Ukrajinska vojska do sada nikada nije bila moćnija i njena moć stalno raste. Problem je sad ruskoj strani čitav sustav PZO, čitav sustav komunikacija, ali je još veći problem kako dobiti profesionalne vojnike koji znaju ratovati.”

Mandić je rekao i kako ukrajinska vojska apsolutno ima snage za prodor do Krima.

“Ono što nju dijeli od jedne supermoderne vojske jest da na kraju krajeva izgradi zrakoplovstvo. U ostalim dijelovima njene moći, kada su u pitanju topništvo i obavještajci, vrlo motivirane kopnene snage, tu se radi o jednoj modernoj vojsci koja svakoga dana raste u svojoj borbenoj moći”, pojasnio je Mandić.

Na pitanje o tome hoće li se smiriti stanje oko nuklearne elektrane, Mandić je poručio da je ta elektrana jednaka prvoj prijetnji nuklearnim oružjem.

“Radi se o nečemu gdje se igraju informacijske operacije. Pa kome odgovaraju posljedice nuklearne katastrofe? Hoćete Rusiju obraniti time da okrenete vjetar da ne puše u tom dijelu? Ne mislim da je, osim vandalizma, nuklearna elektrana u nekakavoj pogibelji. Mislim da se ona koristi nenamjenski, za nešto čime se prikriva vojna oprema. Što se tiče reaktora i njihove sigurnosti, mislim da to nije u pitanju”, zaključio je Mandić u razgovoru s voditeljima Dnevnika Nove TV Valentinom Baus i Dinom Golešom.

Foto: Screenshot/Nova TV