Vozači izabrali: Pelješki most pobijedio Neum

Vozači izabrali: Pelješki most pobijedio Neum

Prošla su nešto više od tri mjeseca otkako je otvoren Pelješki most koji spaja dva dijela Hrvatske i zaobilazi Neumski koridor. Pa kakav je promet – Pelješac vs. Neum?

Povijesnog 26. srpnja 2022. Pelješki most kineske proizvodnje konačno je spojio Dubrovnik i jug s ostatkom Hrvatske bez potrebe prolaska kroz tzv. Neumski koridor u Bosni i Hercegovini. Bio je to dan velikog slavlja i nacionalnog ponosa, a slike novog hrvatskog ‘izložbenog’ infrastrukturnog projekta obišle ​​su cijeli svijet, piše Paul Bradbury s portala Total Croatia News.

Bradbury navodi da je, na osobnoj razini, bio privilegiran iz prve ruke svjedočiti ovom značajnom dijelu hrvatske povijesti i vidjeti koliko je ponosnih Hrvata krenulo na put kako bi uživali u tom trenutku, javlja Tportal.

A koliko je automobila prošlo mostom od tog povijesnog dana i kako je most utjecao na promet prema Neumu? Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić izvijestila je Total News Croatia da je do 9 sati u četvrtak 3. studenog mostom prošlo oko 940.406 vozila, gotovo 10.000 dnevno. Promet kroz Neum pao je za 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, posljednje normalne prometne godine prije pandemije. Vrlo solidan početak, smatra Bradbury.

Foto: Hina