Vučić je jako nervozan: Amerikanci ga stišću da uvede sankcije Rusiji do 24. veljače?

Vučić je jako nervozan: Amerikanci ga stišću da uvede sankcije Rusiji do 24. veljače?

Američki veleposlanik u Beogradu Christopher Hill izjavio je u srijedu navečer da se Srbija treba pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije, ocijenivši kako je to u njezinom interesu jer se u tome razlikuju pogledi Beograda i Bruxellesa prema Moskvi.

“Zlu se treba suprotstaviti, a Europska unija to radi”, rekao je Hill na Općoj skupštini Američke gospodarske komore u Srbiji.

Hill je, konstatirajući da građani Srbije imaju iskustva s međunarodnim sankcijama, naveo kako postoje razlike između EU-a i Srbije, a jedna je odbijanje Beograda da uvede sankcije Moskvi.

Potrebno je da Srbija radi u skladu sa svojim interesima i pridruži se EU. Srbija ima pravo željeti se priključiti EU, napomenuo je Hill, dodavši kako proces ulaska u Uniju “zahtijeva strpljenje”, javlja Jutarnji list.

Američki diplomat smatra kako moralni kompas Srbije treba biti usmjeren prema Zapadu jer je Srbija dio Europe. Rješenje kosovskog problema vidi kao važno pitanje ne samo za Beograd i Prištinu, već i za Uniju.

Podsjetio je kako ni poslije desetljeća od potpisivanja Briselskog sporazuma (u travnju 2013.) projekt formiranja Zajednice srpskih općina na Kosovu nije završen, dodao je kako postizanje dogovora ovisi o trudu, upornosti i kreativnosti Beograda i Prištine.

Za Beograd je formiranje ZSO ključna točka za nastavak i napredak dijaloga s Prištinom, dok kosovske vlasti tu asocijaciju vide tek nakon uzajamnog priznanja, ali ne kao monoetničku već sukladnu Ustavu Kosova.

Hill je u srijedu navečer pred gospodarstvenicima poručio i kako je interes stranih ulagača i Washingtona snažnija i stabilnija Srbija. Budućnost Srbije je članstvo u EU, to nema alternativu, naglasio je američki veleposlanik u Beogradu.

Iako američki veleposlanik nije govorio o rokovima, očito je da Amerikanci žele da Srbija uvede sankcije Rusiji do 24. veljače kada će biti obilježena godišnjica agresije na Ukrajinu. Da je Srbija pod velikim pritiskom, možda se najbolje vidi po velikoj nervozi koju pokazuje srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Foto: Hina