Vučić očito stoji iza “balvan revolucije”na sjeveru Kosova: Ubijeni Srbi nisu teroristi, već obiteljski ljudi

Vučić očito stoji iza “balvan revolucije”na sjeveru Kosova: Ubijeni Srbi nisu teroristi, već obiteljski ljudi

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, komentirajući sukobe u kojima je u nedjelju ubijen jedan kosovski policajac i trojica iz skupine naoružanih Srba, da već godinu dana unazad upozorava na moguće incidente na sjeveru Kosova te da za njega trojica ubijenih Srba “nisu teroristi”.

Vučić je u razgovoru za RTS rekao da je Srbima na sjeveru Kosova “dozlogrdio teror Albina Kurtija” i prištinskih vlasti i da je “narod na rubu ustanka”.

Službeni Beograd niječe umiješanost u akciju naoružanih Srba koji su prije sukoba postavili barikade na sjeveru kod sela Banjska, dok Priština optužuje Srbiju da ih je logistički podržala.

Vučić je večeras, izrazivši sućut obiteljima svih nastradalih u nedjeljnom sukobu, rekao da je, “iako je ubojstvo albanskog policajca za svaku osudu”, za njega “kao predsjednika Srbije trojica Srba koji su poginuli u Banjskoj nisu teroristi”, javlja Jutarnji list. https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ubijeni-srbi-nisu-teroristi-vec-obiteljski-ljudi-jednog-su-ubili-metkom-u-glavu-u-drugog-ispalili-12-metaka-kada-je-bacio-oruzje-15378828

“Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema što tražiti na sjeveru, nema opravdanja (za ubojstvo) i za to će naši organi poduzeti odgovarajuće korake,” rekao je Vučić za RTS, naglasivši da su svi nastradali “obiteljski ljudi”.

Vučić očekuje da će tijela ubijenih Srba biti predana obiteljima u četvrtak ujutro. Najviše se boji, dodaje, kako će reagirati obitelj ubijenog Mijailovića, kojem su, tvrdi, pucali ravnou glavu. Dodao je da imaju osobe koja su kao zaštićeni svjedoci spremni svjedočiti da je Mijailović upucan izravno u glavu i hladnokrvno ubijen.

Bilo je problema i oko obdukcije, dodaje Vučić, jer je Srbija tražila da u svemu sudjeluje i jedan stručnjak iz Srbije. Posebno su radili probleme oko Milenkovića, tvrdi Vučić, koji je ubijen s 12 metaka i to u trenutku kada je bacio pušku i podigao ruke.

Vlada Srbije proglasila je 27. rujna danom žalosti “zbog tragičnih događaja na Kosovu”, što je Vučić večeras stavio u kontekst državnog ustava.

“Iz ugla Ustava Republike Srbije svi su državljani naše zemlje. Srbija ima dan žalosti i zbog trojice preminulih Srba i zbog ubijenog policajca. Ja mislim da je to civilizacijska odluka, ozbiljna i odgovorna”, rekao je Vučić.

On je zatražio da i prištinske vlasti i EULEX omoguće korektnu istragu i obdukciju kako bi se utvrdilo kako su ubijena i trojica Srba i kosovski policajac.

Vučić je izjavio da je potpredsjednik vodeće partije Srba na Kosovu, Srpske liste, Milan Radoičić – kojeg je policija Kosova označila kao organizatora i sudionika napada na KP u selu Banjska 24. rujna – trenutno u Srbiji i da nije ranjen kako tvrde mediji, ali će biti saslušan.

“On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa, uvjeren sam da će biti saslušan… Republika Srbija i njezini nadležni organi radit će svoj posao”, rekao je Vučić komentirajući snimke naoružane skupine koje je objavila policija Kosova, tvrdeći da je na njima i Radoičić.

Vučić je izjavio da je “Kurti ujedinio sve Srbe na sve moguće načine” i poručio da s Kosova “neće neće biti kolone kao iz Gorskog Karabaha, iako to svi očekuju i tome se nadaju”.

Srbijanski predsjednik je zamolio međunarodnu zajednicu da dalje ne pritišće Beograd, ustvrdivši kako na zapadu “dobro znaju tko je za ovo kriv”, aludirajući na kosovskog premijera Albina Kurtija, s kojim pregovara pod pokroviteljstvom EU-a.

Vučić je večeras ocijenio kako Srbija može više postići “u dogovoru s Amerikom, nego s Europljanima”, rekavši da poštuje EU jer Srbija više od 60 posto trgovinske razmjene ima sa zemljama Unije.

Foto: Hina