Vučić odlikovao kontroverznog nobelovca Petera Handkea: Cijelim srcem je branio srpsku istinu i Miloševića

Vučić odlikovao kontroverznog nobelovca Petera Handkea: Cijelim srcem je branio srpsku istinu i Miloševića

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova »iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture«.

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici, javlja N1.

»Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka«, rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.

»Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela«, kazao je Avramović.

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde.

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro u pritvoru 2006., prije presude.

Foto: Georg Hochmuth/EPA/Hina

Facebook Comments