Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na održavanje reda: Koronavirus kao izgovor za komunističku represiju protiv nepodobnih?

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na održavanje reda: Koronavirus kao izgovor za komunističku represiju protiv nepodobnih?

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na pojačano održavanje reda, usred borbe protiv epidemije koronavirusa te na pojačanu društvenu stabilnost i na veću kontrolu interneta, izvijestila je u subotu državna agencija Nova Kina.

Njegove izjave uslijedile su u trenutku kad se još uvijek osjeća nezadovoljstvo dijela javnosti zbog načina na koji se država nosi s epidemijom koja je u zemlji već zarazila 66.000 ljudi te odnijela više od 1500 života.

Na društvenim mrežama širile su se kritike na račun glavnih mjesnih političkih čelnika u Hubeiju, pokrajini u kojoj je epicentar krize, nakon čega su oni smijenjeni s dužnosti.

No cenzori su se potrudili vrlo brzo izbrisati brojne gnjevne komentare i pozive na slobodu izražavanja koji su objavljeni prošli tjedan, nakon što je od posljedica koronavirusa umro liječnik koji je na širinu problema pokušavao upozoriti javnost na samome početku epidemije, javlja N1.

Vlada mora “pooštriti kontrolu kada su posrijedi društvene mreže i internetski portali” te “se boriti protiv svih onih koji će epidemiju koristiti za širenje glasina”, rekao je Xi Jinping u govoru održanom 3. veljače, koji je u subotu objavila samo Nova Kina.

Kada je posrijedi “društvena stabilnost trebat će povećati broj raspoređenih policijskih snaga”, rekao je šef države. Posebno je istaknuo kako se treba boriti protiv svih onih koji krizu koriste za nagađanja, bogaćenje ili za prodaju medicinske opreme i krivotvorenih lijekova.

Xi Jinping je zatražio od članova Komunističke partije da slobodno kritiziraju sve članove stranke koji ne budu slijedili službene upute i koji ne budu izvršavali svoje dužnosti. Cijenu su ovaj tjedan već platila dvojica dužnosnika iz pokrajine Hubei, koji su smijenjeni s dužnosti.

Foto: Li Gang/EPA/XINHUA / Hina

Facebook Comments