Vučić želi pod svaku cijenu izvesti hrvatske pilote pred sud: Zagreb ne zanimaju ubijena srpska djeca

Vučić želi pod svaku cijenu izvesti hrvatske pilote pred sud: Zagreb ne zanimaju ubijena srpska djeca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom najave Ministarstva pravosuđa Hrvatske da neće postupati po zamolnici Srbije da uruči pozive četvorici hrvatskih pilota za ročište pred posebnim odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu da im očigledno nisu bitna srpska djeca koja su ubijena.

“To je postupanje po optužnici, pravosnažnoj, pravovaljanoj. Suđenje se nije moglo održati pred zagrebačkim sudom, ali trebalo je. Nisu zainteresirani za djecu, jer su to srpska djeca pa njihovo ubojstvo za njih nije šteta i razumljivo je da se za taj zločin mora suditi pred beogradskim sudom. Mi smatramo da su djeca – djeca, bez obzira na nacionalnost”, rekao je Vučić za TV Pink.

Ističe da onaj tko ubije djecu za to mora i odgovarati. “Kada ih netko ubije (djecu), tražimo da netko odgovara.”

“Međutim, to je valjda ta demokratska demokracija, pravo i pravda”, rekao je predsjednik, prenosi N1.

Podsjetimo, u petak je objavljeno da je Viši sud u Beogradu poslao poziv za suđenje četvorici hrvatskih pilota, optuženih da su u kolovozu 1995. raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca. Suđenje je zakazano za 14. listopada.

O svemu se danas oglasilo i hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je poručilo da Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici.

“U skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici”, priopćili su iz ministarstva.

Foto: Hina