Zabrinjavajuće istraživanje: Zašto je u Hrvatskoj povećan broj samoubojstava

Zabrinjavajuće istraživanje: Zašto je u Hrvatskoj povećan broj samoubojstava

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na mentalno zdravlje ljudi svih uzrasta, posebno na mlade. Stope depresije diljem svijeta su u porastu. Nažalost, priča se i da je stopa samoubojstava u svijetu također u porastu, a nova istraživanja pokazuju je li to stvarno tako.

Stopa samoubojstava je, uglavnom, u padu 

Mnogi su stručnjaci za javno zdravstvo očekivali da će s porastom depresije porasti i stopa samoubojstava. To se, ipak, nije dogodilo, barem koliko pišu nove studije. Dapače, dvije nove studije sugeriraju da se broj samoubojstava čak smanjio, barem u prvim mjesecima pandemije, javlja RTL.

Prva od ove dvije studije, objavljena u časopisu JAMA 31. ožujka, utvrdila je da je stopa samoubojstava blago pala u SAD-u od 2019. do 2020., i to za 5.6%, prema preliminarnim podacima koji bi se mogli promijeniti nakon što puna analiza bude dovršena, kako je istaknuo Robert Anderson, šef Odjela za statistiku smrtnosti u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Ipak, u istoj studiji navodi se da je 10 posto ispitanika  ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu u posljednjih 30 dana – dvostruko više nego 2018. 

Druga studija, objavljena u medicinskom časopisu Lancet Psychiatry 13. travnja, obuhvatila je podatke iz čak 21 zemlje, grada, savezne države ili provincije, uz analizu podataka o samoubojstvima od 1. travnja do 31. srpnja 2020. 

U većini njih (12 od 21) uočen je pad stope samoubojstava u odnosu na očekivane, odnosno pretpandemijske brojeve. 

U Hrvatskoj, ipak, veće brojke. Jedna od zemalja koje su analizirane u ovoj studiji je i Hrvatska. Za nju je, međutim, zabilježen blagi rast broja samoubojstava: u razdoblju od 1. travnja do 31. srpnja imali smo 190 samoubojstava prema 178 očekivanih.

Foto: Hina