Dvadeset umirovljenih generala upozorava Macrona: Francuska je u smrtnoj opasnosti od islamista

Dvadeset umirovljenih generala upozorava Macrona: Francuska je u smrtnoj opasnosti od islamista

Francuska čelnica krajnje desnice Marine Le Pen posipa se pepelom nakon što je otvoreno podržala umirovljene generale i časnike koji su takoreći pozivali na državni udar.

Krajnje desničarski tjednik Valeurs Actuelles prošli je tjedan objavilo kontroverznu kolumnu koju je potpisalo 20 umirovljenih generala, 80 bivših časnika i oko 900 vojnih dužnosnika. U kolumni pozivaju predsjednika Emmanuela Macrona da zaustavi zemlju koja u “rukama islamista tone u kaos i građanski rat”.

Na inicijativu umirovljenog generala i urednika portala Place Armes, Jean-Pierrea Fabre-Bernadaca, potpisnici apela tvrde da je Francuska u “smrtnoj opasnosti” jer joj prijeti “islamizam i horda u predgrađima zemlje”. Pozvali su vladu na uklanjanje opasnosti i upozorili da, ako se situacija pogorša, moglo doći do “intervencije naših aktivnih drugova”, javlja Jutarnji list.

U istim novinama u kojima je objavljen apel, Le Pen je objavila kolumnu u kojoj je podržala akciju umirovljenih generala i pozvala ih da joj se pridruže.

“Dragi generali, pridružite mi se u mojoj borbi za Francusku”, napisala je predsjednička kandidatkinja, “Kao građanka i kao političarka, pretplaćujem se na vaše analize i dijelim vaše patnje.”

No, čini se kako je nespretan poziv generalima da ju podrže, naišao na hladni prijem.

“U najmanju ruku, nespretno je pokrenuti izbornu operaciju vrbovanja”, odgovorio je Fabre- Bernadac koji je optužio Le Pen za “potpuno nepoznavanje vojnog svijeta”, prenosi Telegraph.

Nakon što se našla na udaru kritika, pokušala je sanirati štetu u intervjuu za radio FranceInfo.

“Molimo vas da primijenite zakon. To je ono što oni govore”, rekla je Le Pen.

Zaštitno lice radikalne desnice u istom intervjuu je još porekla da su bivši generali pozivali na vojni puč i da ona ne zagovara ideju o slanju vojske u predgrađa.