Zagrebački roditelji zabrinuti zbog vrtića: Morat ću dati otkaz

Zagrebački roditelji zabrinuti zbog vrtića: Morat ću dati otkaz

U ponedjeljak završavaju upisi u zagrebačke dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu. Nedostatak mjesta i dalje je velik problem. Zbog nove zakonske odredbe, prema kojoj četverogodišnjaci imaju prednost pri upisu, mnoga djeca jasličke dobi mogla bi ostati neupisana, a njihovi roditelji primorani ostati kod kuće umjesto odlaska na posao.

Žana je majka dvoje djece. Ove godine poslala je prijavu u dva vrtića za svog 10-mjesečnog sina. Kaže kako ne zna hoće li uspjeti dobiti mjesto u vrtiću, javlja HRT.

– Ako ne morat ću biti doma. Nemam druge opcije. Za privatni vrtić je preskupo, ne isplati mi se. Morat ću dati okaz i biti kući, kaže, te dodaje da su privatni vrtići preskupi, a tete čuvalice za nju i njezinu prijateljicu Anu nisu nikad bile opcija.

– Oko 4-5000 kuna minimum nekada ide i preko toga. Strahovito skupo, a i na kraju krajeva ne znate kome ostavljate svoju djecu, kaže Ana.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi – činimo sve što možemo.

– Zapošljavamo treće odgajatelje kako bi u vrtićkim i jasličkim skupinama bilo lakše raditi odgajateljima s toliko djece. Zatim odgajateljima koji su bili na ugovor na određeno, dajemo ugovor na neodređeno kako bi imali sigurnji status i ostali u vrtićima. Idemo i u nova zapošljavanja jer su potrebni i novi odgajatelji. Isto tako povećavamo subvenciju za privatne dječje vrtiće koji će primiti onu djecu koja se neće moći primiti u gradske vrtiće, rekao je Tomašević.

Zabrinute majke smatraju da postoje i druga rješenja.

A rezultati upisa za iduću pedagošku godinu znat će se do kraja lipnja.

Na slici: Ilustracija

Foto: Hina