Zaklada Ordo Iuris podnijela kaznenu prijavu protiv Zagreb Pridea: Tko je ukrao zastave inicijative Hoda za život

Zaklada Ordo Iuris podnijela kaznenu prijavu protiv Zagreb Pridea: Tko je ukrao zastave inicijative Hoda za život

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris podnijela je protiv Udruge Zagreb Pride i nepoznatih počinitelja prekršajnu prijavu zbog govora mržnje i vandalizma kojima se remetio javni red i mir.
Naime, sa srijede 27. svibnja na četvrtak 28. svibnja 2020. godine, u još neutvrđenom razdoblju, otuđene su javno izvješene zastave građanske inicijative Hod za život – Zagreb, koja se zalaže za temeljno ljudsko pravo, pravo na život. Upravo je činjenica, slobodnog prakticiranja demokratskog prava na slobodu govora, mišljenja i savjesti od strane inicijative Hod za život, bila glavna motivacija vandalskom činu. Samom otuđivanju zastava prethodile su medijske konferencije krajnje lijevo – liberalnih političkih grupacija i objave Udruge Zagreb Pride na njihovom Twitter profilu u kojima su iznesene dezinformacijske i klevetničke tvrdnje. Udruga Zagreb Pride nije učinila ništa radi sprječavanja ili ograđivanja od govora mržnje, tj. huškanja, vrijeđanja, zazivanje smrti javnih osoba, pozivanja na krađu i paljenje zastava Hoda za život, u komentarima koji su se nadovezali na njihove Twitter objave, stoji i priopćenju Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris.

Zaklada Ordo Iuris osuđuje takvu verbalno – javnu manifestaciju mržnje u prikrivenom i neprikrivenom obliku, te ispoljavanje visoke netolerancije s puno negativnog osjećajnog naboja usmjerenog prema onome što je različito, a koje doprinosi javnom izazivanju i produbljivanju mržnje prema određenoj skupini, u ovom slučaju pokretu za život.
Pritom je nevažan faktor subjektivne uvredljivosti, već je važan zahtjev za poštovanjem ljudskog bića, koje poštovanje prema objektivnim kriterijima pripada svakom pojedincu, ali i društvenoj skupini, zaključuje  Zaklada Ordo Iuris .

Na slici: Tomislav Čunović, predsjednik Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris

Foto: Lana Slivar   Dominić