ZAP vodi ORaH: Stranku preuzeo bivši novinar i vijećnik gradske četvrti Trešnjevka sjever

ZAP vodi ORaH: Stranku preuzeo bivši novinar i vijećnik gradske četvrti Trešnjevka sjever

Kako politika zna biti okrutna, pokazuje i slučaj stranke Održivi razvoj Hrvatske, skraćeno ORaH, kojoj je do prije nekoliko godina na čelu bila Mirela Holy, bivša ministrica ekologije u vladi Zorana Milanovića. Nakon što ju je izbacio iz svoje vlade zbog pisane poruke kojom je zatražila zadržavanje na poslu“supruge SDP-vca“, Holy je nakon toga osnovala vlastitu stranku i u kratko vrijeme postigla veliki uspjeh.

Jedno vrijeme je čak bila druga stranka po anketama, ispred SDP-a, a na prošlim izborima za Europski parlament osvojila je jedno zastupničko mjesto od 11 koliko ih se tada biralo. No, Holy je tamo poslala svog zamjenika Davora Škrleca jer se htjela posvetiti razvoju ORaH-a.
Mnogi su očekivali da će se ta stranka nastaviti s djelovanjem i postati stabilna i bitna politička grupacija u zemlji, nešto slično što su Zeleni u Njemačkoj koji su zajedno sa socijaldemokratima bili u nekoliko navrata u vlasti. No, umjesto uspona, dogodio im se pad.

Gotovo su potpuno nestali s političke scene. Na zadnjim parlamentarnim izborima nigdje nisu prešli izborni prag, nema ih baš ni u gradskim i općinskim vijećima. Zbog tih neuspjeha Holy je čelno mjesto prije nekoliko godina prepustila svom kolegi Mladenu Novaku.
No, ni on nije nešto posebno napravio na prepoznatljivosti te grupacije. I dalje su nastavili tavoriti kao rubna, nevažna, stranka koja se ni po čemu nije isticala. U nedjelju je Novaka, koji se povukao zbog osobnih razloga, na mjestu predsjednika OraH-a naslijedio Zorislav Antun Petrović (ZAP).

Bio je bio jedini kandidat, a dosad je bio vijećnik te stranke u gradskoj četvrti Trešnjevka sjever. Predstavili su ga i kao koautora protukorupcijske politike OraH-a iz 2014. godine. Petrović je inače dugo vremena bio na čelu antikorupcijske udruge Transparency International Hrvatska .

Često je nastupao u medijima i bio rado viđen gost kad je trebalo komentirati korupcijske skandale kojih kod nas nije nedostajalo. Kritizirao je ministre i njihove skupe automobile, protivio se nabavi terenskih vozila za policiju. U javnosti je njegovao i brižnu sliku o sebi.

Vozio se biciklom, zagovarao transparentnost i tako je bilo sve dok Transparency International nije ukinuo licenciju svojoj hrvatskog podružnici zbog – netransparentnosti. Ugasili su je. Petrović je pokušao objasniti kako se to dogodilo na temelju „kleveta tajnih informanata iz Hrvatske“.

Potom ga dugo nije bilo da bi sada saznali kako će ubuduće voditi OraH. Petrović nije bez ambicija. Najavio je da će ta stranka svakako izići na izbore za Europski parlament u svibnju. Zbog toga su osnovali poseban tim za izradu programa koji će, kako su istaknuli, biti u skladu s politikama Europske zelene stranke, čiji su član.

„Zelena ideja ima budućnost u cijeloj Europi, a mi ćemo pokazati da je tako i u Hrvatskoj“, prenijela je Hina Petrovićeve riječi. Prvu provjeru vidjet ćemo na izborima u svibnju. U kampanji im neće pomagati bivša čelnica Mirela Holy. Ona se politički pasivizirala. I dalje nastupa u medijima, ali uglavnom kao analitičarka.

Najradije se bavi šansama Zorana Milanovića kao eventualnog predsjedničkog kandidata. Voli i reagirati na neka aktualna zbivanja. U jednom od zadnjih takvih istupa nije se proslavila. Nakon nedavnih povišenih tonova u Saboru koji su bili na rubu fizičkog sukoba, Holy je branila premijera Andreja Plenkovića i napala Mostovca Nikolu Grmoju.
Na Twitteru ga je prozvala zašto nije bio u ratu. „Grmoja koji se skrivao po švicarskim Alpama za vrijeme rata, kritizira anemičnog premijera da rata vidio nije. Blagosiganama“, napisala je Holy.

Kad su je njeni pratitelji na toj društvenoj mreži upozorili da je Grmoja 1991. imao 10 godina, ona i dalje nije priznavala svoju pogrešku pa je pokušavajući biti ironična napisala da je čudi što takav domoljub nije otrčao u rat prije dvanaestog rođendana.

„Blagosiganama, kad smo imali takvu ministricu“, uzvratili su joj razočarani pratitelji. Što se pak tiče Petrovića, on je 2016. bio prvi na listi Laburista u VII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima. Nije prošao. Sada će to pokušati na drugoj razini s OraH-om.