Žarko Puhovski je optimističan: Kolinda ipak neće doživjeti političku giljotinu na predsjedničkim izborima

Žarko Puhovski je optimističan: Kolinda ipak neće doživjeti političku giljotinu na predsjedničkim izborima

Da cvjeta politička ljubav između Kolinde Grabar Kitarović i Milana Bandića, mogli smo se uvjeriti nedavno, kad je predsjednica poklonila čudnovatu tortu zagrebačkom gradonačelniku. Svojom jučerašnjom izjavom da bi mu, ako bude osuđen u nekoj od afera, kolače nosila i u zatvor dosegnula je novu razinu. Stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić i politički analitičar Žarko Puhovski za tportal su analizirali domete i posljedice izjave o kolačima za aktualnu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović,

Mamić smatra da je izjavom da bi Bandiću nosila kolače i u zatvor Grabar Kitarović nanijela sebi reputacijsku štetu. Osim toga, upozorava na još jedan aspekt ove problematične izjave, javlja tportal.

Činjenica da predsjednica Republike kaže da će nekome peći kolače degradira tu funkciju. Ja sam žena, majka, domaćica, baka, kuham, pečem, peglam, perem, spremam, ali kad idete u predsjedničku utrku, želite biti šefica države i obrane. Taj diskurs je izvan svakog razumnog konteksta. Često sam govorila da su mnogi komentari na predsjedničin račun mizogini, da ju se omalovažava kao ženu, no ona svaki put taj ženski dio svog bića dovede u pogrešan kontekst’, smatra Mamić.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da o ovoj temi naviše govori mem koji se pojavio nakon izjave o kolačima. ‘Pojavio se prekrasan mem. Maria Antoaneta govori: Kada sam se ja zaje….. s kolačima, nije dobro završilo’, kaže. Ipak, smatra da Grabar Kitarović neće doživjeti političku giljotinu na predstojećim izborima.

‘I dalje mislim da će ovo dobro završiti za Grabar Kitarović. Najveći problem je u tome što joj to ne šteti zbog vjernih HDZ-ovih glasača’, smatra Puhovski.

Uvjeren je da se predsjednica nije šalila, kao što to tvrdi Plenković, jer ona ‘notorno nema smisla za humor’. U oko bode i drugi dio predsjedničine izjave: ‘Nosit ću Bandiću kolače u zatvor ako ga osude. Ali vjerujem da se to neće dogoditi.’ Ovaj nastavak ‘vjerujem da se to neće dogoditi’ Puhovski smatra očitim pritiskom na pravosuđe.

‘Tu uopće nema spora. Kad vi to kažete, to je teoretski pritisak na pravosuđe, a kada to kaže predsjednica RH, onda je to praktički pritisak’, smatra Puhovski. ‘Ona polazi od pretpostavke da pravosuđe ne funkcionira po načelima pravednosti, pa je moguće da netko tko je u pravu bude u zatvoru’, naglašava Puhovski

Foto: Admir Buljubašić/Hina