Žarko Puhovski: Ne može mi nitko rastumačiti kako je Putin ratni zločinac, jer je raselio djecu, a nije Netanyahu koji ih je ubijao

Žarko Puhovski: Ne može mi nitko rastumačiti kako je Putin ratni zločinac, jer je raselio djecu, a nije Netanyahu koji ih je ubijao

U emisiji Romana Bolkovića 1 na 1 gostovao je Žarko Puhovski. Osvrnuo se na Milanovićev predizborni potez.

– Ovo što je Milanović napravio je po mom sudu izvan domena onoga što bi Ustav trebao određivati, jer Ustav jasno kaže da je predsjednik osoba koja s jedne strane podešava međusobno sudjelovanje državnih organa i s druge strane osoba koja zastupa čitav narod ili puk, netko tko je izašao iz stranke. To što je Milanović učinio je potpuno čista povreda Ustava jer se on svrstao na jednu stranu na izborima. To je mimo njegove funkcije. Da imamo normalnu situaciju, on bi bio na brzinu smijenjen dvotrećinskom odlukom Sabora i onda Ustavnog suda, rekao je dodavši kako je Milanović znao da ne može biti kažnjen.

– On je imao figu u džepu, ništa nije riskirao i vratio se natrag na svoju funkciju, istaknuo je.

– I imate paradoks, da je desnica, kad se govorilo o kandidaturi Turudića, tvrdila, nigdje ne piše da kandidat za glavnog državnog odvjetnika ili sudac ne smije imati noćne sastanke sa ljudima koji su izašli iz pritvora, a ljevica je rekla – to se razumijeva iz vladavine prava. Sad je obrnuto, desnica tvrdi da se razumije iz vladavine prava da predsjednik ne smije biti na jednoj strani, a ljevica kaže, nigdje to ne piše. Niko od njih nije u stanju, i to je Hrvatska tragedija, 14 dana održati istu poziciju u principijelnom pogledu i to dovodi do potpune zbrke u javnosti, rekao je Puhovski.

Žarko Puhovski i Romano Bolković

Objasnio je i svoju izjavu da se tek danas u punini realizira antisemitizam.

  • Ima jedan legendarni film iz 60-tih godina koji se zove “Ship of Fools”, u kojem se priča o tome kako veliki broj Židova, voze brodom i pokušavaju ih negdje iskrcati, ali ih nitko ne želi primiti. U jednom trenutku jedna osoba u tom filmu kaže drugoj: ti si antisemit. On mu vrati: Ne, ja ne mrzim Arape. Antisemitizam je protiv Židova i Arapa, po logici termina. Sad u Europi prvi puta imamo pravi, čisti, pojmovno zdravi antisemitizam, gdje se desnica buni protiv Židova i Arapa, i to u ovom trenutku više protiv Arapa nego protiv Židova, ali u osnovi protiv jednih i drugih. Imate antisemitizam koji više nije samo protu židovski, nego i protu arapski, odnosno palestinski.
  • Sad se malo više igra s desnice na stranu Židova, a s ljevice na stranu Arapa, jer desnica u Izraelu vidi simbol čvrste ruke što ona voli, simbol države koja se ničega ne boji i koja lupi kad treba lupiti da brani svoje interese, a ljevica vidi anti-Amerikance. Ja imam puno razumijevanja za to da treba podržavati Palestinu, ali to da nemaju potrebu reći jednu rečenicu o Hamasu to je šokantno. To doista ne mogu razumjeti. To što je napravio Hamas, kao što je rekao jedan moj kolega koji je stručnjak za terorizam, to je čak pretjerano i za terorističke standarde. Treba reći da Izrael ima pravo na opstanak, ali nema pravo na ovakav opstanak. Ili jednostavno rečeno, ne može mi nitko rastumačiti kako je Putin ratni zločinac, jer je raselio djecu, a Netanyahu koji ih je ubijao nije ratni zločinac. To mi ne može nitko rastumačiti. I to je zločin nad javnosti, to je ukidanje kriterija. Kriteriji su ili jednostruki ili ne postoje, rekao je Puhovski.