Žarko Puhovski otkrio zašto je raskinuo suradnju s RTL-om: Nisu mi dali priliku da se branim

Žarko Puhovski otkrio zašto je raskinuo suradnju s RTL-om: Nisu mi dali priliku da se branim

Osim samih političkih kandidata, i, dakako, političkih rezultata, ono što izbornu noć na malim ekranima čini više ili manje zanimljivom jesu novinari, urednici i njihovi gosti koji gledateljima na što bolji i zanimljiviji način žele prikazati taj politički trenutak.
Jedan od neizostavnih TV lica svih izbora; lokalnih, nacionalnih, predsjedničkih… jest i Mislav Bago, za kojeg smo navikli da taj dan ima ulogu voditeljske alfa i omege. Ovoga puta neće biti tako…Kormilo na Novoj TV u nedjelju preuzimaju žene – Ivana Brkić Tomljenović i Sabina Tandara Knezović. Nije, ne brinite, nikakav skandal u pitanju, a nije Bago ni uzeo slobodan dan…

Kako doznajemo s Nove TV, Bago će zbog samoizolacije izbore po prvi put u tri desetljeća pratiti iz kućnog naslonjača. Ipak, to ne znači da neće sudjelovati u programu Nove TV, javlja Slobodna Dalmacija.

Putem video prijenosa, uključivat će se uživo komentarima i analizama podataka i stanja na nacionalnoj i lokalnoj razini tijekom izbornoga dana i večeri, kao da je “sve normalno”.

– U četiri velika grada prvi put u povijesti imamo upražnjene fotelje gradonačelnika. Na terenu diljem Hrvatske niz je novih mladih kandidata i događa se svojevrsna smjena generacija. Izborna utakmica test je za sve stranke i naravno, svakog od čelnika tih stranaka. Za nas koji pratimo politiku, pripreme za svake izbore počinju kada prethodni završe. Ovo je posao u kojem svakog dana moraš biti u korak s onim što se događa na političkoj sceni, i tako godinama, da ne kažem desetljećima“, rekao je Bago.
Još jedno uobičajeno lice nećemo vidjeti nadolazeće izborne nedjelje, a riječ je o Žarku Puhovskom, koji je dugo vremena bio redoviti gost-analitičar u studiju RTL-a. Ove nedjelje izbore će tamo komentirati Dražen Lalić i Krešimir Macan.

Ljubav između RTL-a i Puhovskog je ‘pukla’, a tome je, kako nam je potvrdio Puhovski kumovao predsjednik Zoran Milanović, koji višestruko nije štedio riječi na njegov račun. Doduše, i ovaj je njega nazvao “kaktusom-mimozom”, a Milanović mu nije ostao dužan…

– Poštovani vlasnici RTL-a, poštovani urednici, osim što je g. Puhovski očajan analitičar, koji je zadnjih godina ama baš sve pogrešno prorekao, on je i jedna od najnečasnijih pojava na hrvatskoj javnoj sceni“, izjavio je tada, među ostalim, predsjednik.
Teške riječi imale su posljedice…

– Raskinuo sam suradnju s RTL-om. Milanović me na RTL-u napao, a oni mi nisu dali priliku da se obranim. I to je to. Takve stvari se ne rade i odlučio sam se oprostiti s njima. Prije tog ispada, s RTL-a su me zvali po tri puta tjedno, a nakon toga se više nitko nije javljao…Ali, znate, imam jako puno posla, nisu analize na televiziji jedina stvar koju radim, komentirao nam je on, uz opasku kako “s obzirom tko sve analizira, ispada da danas svatko može biti politički komentator”.

– Tu ima raznih ljudi; od bivših političkih kandidata, članova raznih marketinških interesnih skupina, no ne bih u detalje, zaustavio se profesor Puhovski, koji nam kaže kako ulogu analitičara povremeno preuzme na N1 televiziji, HRT ga, kaže, nije pozvao jako dugo, baš kao i Nova TV:

– Davno sam gostovao na Novoj TV, ali imao sam tada prmjedbu na komentatoricu, a to se nije svidjelo Mislavu Bagi, pa me onda više nisu ni zvali, priča profesor.

Dakako, komentar o prekidu suradnje potražili smo i na RTL-u, a evo i njihova službenog odgovora:

Tvrdnje profesora Puhovskog nisu istinite. Nakon prve izjave u kojoj ga predsjednik Republike spominje na svom FB profilu, RTL ga je zvao za komentar koji je objavljen na našem portalu i u svim našim informativnim emisijama. Nakon predsjednikova intervjua RTL-u u kojem je ponovno spominjao profesora Puhovskog, kolege s portala rtl.hr istu večer su ga zvale za komentar no, profesor je to, bez objašnjenja, odbio iako bi ranije uvijek dao izjavu i za portal i za televiziju. Shvatili smo to tada kao njegovu odluku da više ne polemizira s predsjednikom Republike. Na pozive dnevnih urednika nije odgovarao a uskoro nas je obavijestio da s nama prekida suradnju. S profesorom Puhovskim smo godinama korektno surađivali na nekoliko projekata za što je i adekvatno honoriran.

Foto: Hina