Zašto Bačić i Marko Milić obmanjuju javnost: Smijenjeni članovi Uprave Ine imat će sasvim dobre izglede da na sudu dobiju otpremnine

Zašto Bačić i Marko Milić obmanjuju javnost: Smijenjeni članovi Uprave Ine  imat će sasvim dobre izglede da na sudu dobiju otpremnine

Nakon sastanka parlamentarne većine predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako će u srijedu biti razriješena dosadašnja tri i imenovana tri nova člana Uprave INA-e koji su dobili potporu, kao i da su se suglasili oko toga da je potrebno provesti raspravu o promjeni modela upravljanja.

Naglasio je da razriješeni članovi Uprave INA-e, prema Vladinom prijedlogu, neće imati pravo na otpremnine dodavši kako će nove članove Uprave imenovati Nadzorni odbor tvrtke, javlja N1.

Potrebno je provesti raspravu o promjeni modela upravljanja INA-om kako se ne bi događale situacije da se na nižim razinama odlučuje o poslovima koje imaju velike financijske implikacije na poslovanje INA-e, a da se o tom ne raspravlja na vrhu same upravljačke strukture tvrtke. Jasno smo komunicirali da će se na razini Vlade, Ministarstva gospodarstva i MOL-a trebati otvoriti rasprava o načinu upravljanja, poručio je Bačić.

Stoga je, dodaje, imenovanje novih članova Uprave jedan dio koji treba obaviti, a drugi kako se ne bi ponavljala (ne)djela i moglo bolje pratiti samo poslovanje INA-e.

O eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučit će pravosudna tijela

Bačić je također rekao da će o eventualnoj kaznenoj odgovornosti odlučiti pravosudna tijela.

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako nije dobro da su određene razine upravljanja u INA-i izvan nadležnosti samog upravljačkog vrha tvrtke.

“Sada se pokazalo da su te naše primjedbe apsolutno opravdane i da je došlo vrijeme da se izmijeni način upravljanja INA-om, da se uspostavi onaj koji će biti primjeren takvom trgovačkom društvu gdje neovisno o udjelu vlasništva mora imati ‘uzde’ upravljanja potpuno u svojim rukama, ne da se to premošćuje nižim razinama koje postavlja većinski ili bar malo većinski vlasnik. To je jedino opravdano, istaknuo je Bačić.

Naglasio je i kako upravljane treba uskladiti sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Upitan na temelju čega će razriješenim članovima Uprave biti uskraćene otpremnine, Bačić je odgovorio da Nadzorni odbor ima zakonsku mogućnost za to, no da ne bi ulazio u moguće pravosudne implikacije takve odluke.

Također je izvijestio da su članovi vladajuće koalicije dali snažnu potporu Vladi i mjerama stabilizacije cijene energenata i obuzdavanja inflacije . Bilo je, naveo je, i riječi o prijedlogu izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, kao i o radu Hrvatskog sabora.

Bačić je također rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izvijestio o tijeku obnove nakon potresa, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović o nastojanjima da se na razini EU utvrdi maksimalna cijena plina.

I Plenkovićev glasnogovornik Marko Milić tvrdi da hrvatski članovi Uprave ine neće dobiti otpremninu.

“Oni neće dobiti otpremnine, ne vjerujem da imaju temelja za tužbe, Nadzorni odbor će sutra razriješiti članove Uprave i potvrditi nove koje je Vlada predložila”, kaže Milić objašnjavajući da je to pitanja i morala. “Ako je premijer zatražio odgovornost cijele Uprave, onda su hrvatski članovi Uprave trebali reagirati. To je pitanje morala, profesionalnog digniteta, zašto to nisu učinili, to je pitanje za njih. Vlada je reagirala”, rekao je Plenkovićev Glasnogovornik Marko Milić.

MMilić i Bačić uopće nisu uvjerljivi kada to tvrde. Smijenjeni članovi Uprave neće u ovom trenutku dobiti otpremnine, ali na sudu su im izgledi sasvim solidni. Ovako će samo spasiti obraz Plenkovićevu Vladu, a što će biti ze nekoliko godina, koliko će najmanje trajati sudske proces, to nikoga nije briga. Ako smijenjeni članovi Uprave dobiju spor, a za to imaju sasvim solidne izglede, njihova otpremnine bit će uvećane za zatezne kamate.

Foto: Hina