Zašto Jandroković tako lijepo govori o Bandiću koji je bio optužen za ozbiljan kriminal: Škoru je prozvao kroničnim gubitnikom

Zašto Jandroković tako lijepo govori o Bandiću koji je bio optužen za ozbiljan kriminal: Škoru je prozvao kroničnim gubitnikom

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izrazio je u petak zadovoljstvo jer je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović u anketama na prvom mjestu od kandidata sa centra, te poručio da će Miroslav Škoro i na zagrebačkim izborima “nastaviti gubitnički niz”.

“Nama u HDZ-u bitno je da je naš kandidat na spektru od centra na desno na prvom mjestu, to mu daje dobre izglede da uđe u drugi krug, a tamo je sve moguće. HDZ ide s kandidatom koji dobro poznaje gradske teme, a posebno financije koje su vrlo bitne u ovom trenutku”, komentirao je Jandroković anketu Nove TV po kojoj je Filipović na trećem mjestu, iza kandidata Možemo Tomislava Tomaševića i SDP-ova Joška Klisovića, javlja Novi list. 

Službenu potvrdu predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škore da ulazi u utrku za zagrebačkog gradonačelnika Jandroković je popratio riječima da će Škoro “apsolutno sigurno nastaviti izborni gubitnički niz”.

“Jedino mi nije jasno zašto svaki puta ulazi u već izgubljene izborne bitke i otežava poziciju kandidatu koji dolazi iz spektra koji mu je puno bliži, barem on tako kaže, nego lijevi dio spektra”, kazao je.

Nikome ne možete osporiti pravo da se kandidira, ali ako nema realne izglede, onda se postavlja pitanje njegove motivacije, i tu neka on tumači, poručio je Jandroković. Nije htio nagađati hoće li stranka Milana Bandića imati gradonačelničkog kandidata jer ne poznaje dovoljno dobro odnose unutar te stranke. Procjenjuje da izborni potencijal te stranke nije velik, ali je bitan i sigurno će se svi pokušati izboriti za dio birača pokojnog gradonačelnika.

Upitan treba li nakon Bandićeva sprovoda ukinuti epidemiološke mjere za posljednje ispraćaje kazao je da su pogrebi posebno emotivni trenuci. “Žao mi je kada se dogodi da se prekrše mjere, međutim, na sprovod ne dođe nitko zato što se tome veseli ili iz hira i zabave, nego dolaze iskazati poštovanje preminuloj osobi”, naglasio je.

Takvih je situacija bilo više, ali naravno da su kritike veće kada je na sprovodu netko u ime države, kazao je podsjetivši da je u zadnjih nekoliko tjedana bilo više situacija kada su ljudi iskazivali poštovanje prema nekome tko je otišao, ali nije bilo toliko kritike.

“Bandić je šest puta bio izabran za gradonačelnika i pet puta biran u Sabor tako da, bez obzira na različite poglede na njegov život i djelo, smatram da je ljudski doći na sprovod, pogotovo onima koji su s njim surađivali i koji su bili njegovi suvremenici”, rekao je Jandroković.

Upitan kakva je poruka DORH-u, koji je protiv Bandića dizao optužnice u ime države, da je na njegov sprovod došao državni vrh, Jandroković je odgovorio kako to nema veze s porukom DORH-u nego je riječ o iskazu poštovanja i suosjećanja s čovjekom koji je preminuo i njegovom obitelji.

Komentirajući izbor nove čelne osobe Vrhovnog suda, naglasio je da kao predsjednik Hrvatskog sabora ima posebnu obavezu osigurati da se poštuju Ustav, zakon i javni poziv koji regulira izbor predsjednika Vrhovnog suda.

“Držat ću se i Ustava i zakona i neću staviti na dnevni red prijedlog koji ne bude usklađen s Ustavom i zakonom. Ne razumijem zbog čega uopće ova polemika oko toga treba bi li poštivati zakon, ne možemo ići na izravnu primjenu Ustava jer na taj način ne bismo poštivali zakon. To ne bi bilo demokratski niti bi to bilo jačanje pravne države tako da se nadam da će i predsjednik u konačnici prihvatiti da se ponovi javni poziv”, poručio je Jandroković.

Nije htio komentirati bi li Zlata Đurđević, koja je navodno izbor predsjednika Zorana Milanovića, bila prihvatljiva kandidatkinja za vladajuću većinu, rekavši da ne može nagađati hoće li se netko javiti na ponovljeni javni poziv. Nada se da će do srpnja biti riješen problem izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je vrh pravosudne vlasti, svi se slažemo da pravosuđe treba unaprijediti i da nismo zadovoljni stanjem, kazao je Jandroković koji očekuje da Ustavni sud kaže je li zakon u skladu s Ustavom. Ako jest, onda je završena svaka rasprava i moramo se toga držati, ako kaže drugačije, naravno da onda moramo redefinirati pravila igre, dodao je.

Foto: Hina