Zašto ljevičarski Der Standard vidi ustaško okupljanje na Bleiburgu: Kritizira Medveda i Kuščevića

Zašto ljevičarski Der Standard vidi ustaško okupljanje na Bleiburgu: Kritizira Medveda i Kuščevića

Der Standard navodi i da je premijer Andrej Plenković izbjegao dolazak na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Europske pučke stranke za europske izbore.

Austrijski list Der Standard objavio je članak pod naslovom “Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje na Bleiburgu”, ističući da je premijer Andrej Plenković ipak izbjegao dolazak na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Europske pučke stranke za europske izbore.

Ističe se da će i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslati svojeg izaslanika na skup koji mnogi opisuju kao “okupljanje fašista”. Iz vlade na Bleiburg pak dolaze ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved, navodi list koji podsjeća i da se skup održava pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora.

Podsjećaju da je Bleiburg već posjetio predsjednik sabora Gordan Jandroković.

“Tisuće Hrvata svake godine na Bleiburgu obilježavaju ubijanje tisuća ustaških vojnika na kraju Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitleru vazalske NDH su pobjegli u Austriju, no tamo su ih britanske snage vratili komunističkoj Jugoslaviji, koja je pogubila svoje ratne protivnike”, piše Der Standard i ističe da je biskupija Gurk-Klagenfurt povukla odobrenje za održavanje vjerske komemoracije na Bleiburgu jer se skup godinama koristio “za slavljenje ustaške države”.

Der Standard podsjeća i da su lokalne vlasti ignorirale stručno vještačenje profesora ustavnog prava Heinza Mayera, koje su od njega same naručile, a u kojemu on zaključuje da postoji ustavna obaveza da se skup na Bleiburgu zabrani, prenosi Index.