Zašto mediji prave heroja od bivšeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića: Pa i on je podlegao pritiscima Josipe Rimac i Milenka Bašića

Zašto mediji prave heroja od bivšeg predsjednika uprave HPB-a Tomislava Vuića: Pa i on je podlegao pritiscima Josipe Rimac i Milenka Bašića

Kao državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac primala je 14.800 kuna, a poduzetnik koji je podizao vjetropark Krš Pađene Milenko Bašić plaćao joj je, sumnja Uskok, 40.000 kuna mjesečno.

Za te je novce Rimčeva bila non – stop u pogonu, zvala je i stiskala ministre da Bašićevoj tvrtki C.E.M.P. osiguraju povoljnije kredite mimo procedure i internih pravila banaka, a u sve je uvela i svoju prijateljicu Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu i bivšu članicu nadzornog odbora HBOR-a, pišu 24 sata.

Rimac i Žalac su, sumnja Uskok i navodi to u trećem proširenju istrage u slučaju Vjetroelektrane, tražile od predsjednice uprave HBOR-a Tamare Perko da Bašićevoj i Stipićevoj tvrtki C.E.M.P. odobri kredit od 130 milijuna eura, da smanji tražene instrumente osiguranja kredita te da za potrebe njihove tvrtke osigura sastavljanje pisma namjere u kojem bi HBOR prije donesene odluke o odobravanju kredita neistinito naveo dobavljaču vjetroagregata da će kredit biti odobren, a što je Perko odbila učiniti.

Tužiteljstvo je dodalo da je Žalac i sama učestalo kontaktirala članove nadzornog odbora HBOR-a te od njih, iako im  nisu bili dostavljeni podaci o projektu, tražila podršku prilikom davanja suglasnosti na odluku uprave banke o odobrenju kredita.

Josipa Rimac

– Radile su na mene intenzivni pritisak zbog čega sam bila u neugodnoj situaciji da prihvatim njihove zahtjeve koji su zapravo bili zahtjevi klijenta i nisu bili u skladu sa stajalištem HBOR-a. Zbog toga mi je komunikacija  s Josipom Rimac i Gabrijelom Žalac bila naporna i neugodna jer nisam željela odstupiti od svog stava niti odobriti nešto mimo bankarske prakse – kazala je Tamara Peko. 

Predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić  rekao ej da ga je Rimčeva učestalo kontaktirala, otvoreno tražeći da se C.E.M.P- u da kredit od 30 milijuna eura, iako je  maksimalni bankin limit bio 10 milijuna  eura. Bašićeva tvrtka je na koncu dobila dva kredita od 15 milijuna eura uz namjenski garantni depozit od 5 milijuna eura.

No Bašić je na jednom sastanku od Vuića tražio kredit od 50 milijuna eura, navevši “da će mu se to isplatiti” što je Vuić odbio učiniti.I dok Perko i Vuić nisu popustili, predsjednici uprava HERA-e i HOPS-a, Tomislav Jureković i Tomislav Plavšić, te bivši pomoćnik ministra Domagoj Validžić, upleli su se u korupciju, sumnja Uskok. 

Milenko Bašić, koji godišnje zarađuje 10 milijuna eura, bio je iznimno zadovoljan kako je Rimčeva odrađivala poslove za njega pa ju je odlučio “počastiti” jedrenjem. 

Naslovna fotografija: Bivši predsjednik uprave HPB-a Tomislav Vuić