ZAŠTO SE SADA PUŠTA OVA INFORMACIJA: Jedna Hrvatica navodno dovela dijete iz Zambije samo dan prije uhićenja optužene osmorke

ZAŠTO SE SADA PUŠTA OVA INFORMACIJA: Jedna Hrvatica navodno dovela dijete iz Zambije samo dan prije uhićenja optužene osmorke

Jedna je Hrvatica sa zagrebačkom adresom 6. prosinca 2022. otputovala iz Zambije s djetetom kojeg je posvojila iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata od dobro upućenih izvora.

To je bilo samo dan prije uhićenja hrvatskih državljana koji su učinili isto kao i ona. Posvojili su dijete iz DR Konga i došli po njega u Zambiju.Hrvatica koja je posvojila dijete iz DR Konga s njim je bez ikakvih problema napustila Zambiju i doputovala u Hrvatsku.

Uz sve to, ona je dijete posvojila iz istog sirotišta u DR Kongu, koje vodi Emmanuel Kabongo, a iz kojega su i posvojena djeca četiri hrvatska para. Prošla je identičan postupak posvajanja kao i oni, a hrvatski su joj sudovi, baš kao i njima, legalizirali posvajanje djeteta te je nakon toga za dijete dobila sve potrebne hrvatske dokumente, čime je dijete postalo hrvatski državljanin, javljaju 24sata.

Razlika je jedino ta što ona nije bila smještena s ostalim Hrvatima u pansionu niti je putovala s njima.

Kao što znamo, osmero hrvatskih državljana uhićeno je u zračnoj luci u Zambiji 7. prosinca 2022., kad su s djecom koju su posvojili iz DR Konga namjeravali krenuti prema Hrvatskoj. Prije toga su s djecom boravili u pansionu Spree Guest House u Ndoli.

Zambijske vlasti uhitile su ih pod optužbama za navodnu trgovinu djecom.

To što je jedna Hrvatica uspjela posvojiti dijete iz Zambije ništa ne znači za optužene Hrvate i za njihov položaj na sudu. Čak i da je prošla istu proceduru i da je imala iste dokumente. Možda je samo imala sreće i uspjela izbjeći reakciju zambijske policije.

Foto: Screenshot/HRT