Mediji u Hrvatskoj uglavnom prenose ono što odgovara obrani optuženih Hrvata: Ali i tužiteljstvo ima svoje adute

Mediji u Hrvatskoj uglavnom prenose ono što odgovara obrani optuženih Hrvata: Ali i tužiteljstvo ima svoje adute

Sud u Zambiji će u četvtak odlučiti hoće li se prekinuti ili nastaviti suđenje Hrvatima optuženima za trgovinu ljudima, doznaje Hina u ponedjeljak iz hrvatskih diplomatskih izvora.Ispitan je posljednji svjedok optužbe na suđenju protiv osmero Hrvata na sudu u Zambiji, a iduće ročište na kojemu će se odlučivati o prekidu ili nastavku suđenja održat će se u četvrtak.

Na ročištu u ponedjeljak završilo je unakrsno ispitivanje posljednjeg svjedoka optužbe, službenika koji je 7. prosinca 2022. uhitio osmero hrvatskih državljana.

Novo ročište održat će se 1. lipnja kada će sutkinja temeljem dosad iznesenih dokaznih prijedloga optužbe objaviti odluku odbacuje li se slučaj ili prelazi u drugu fazu u kojoj bi hrvatski državljani iznijeli svoju obranu, rekao je izvor iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ivan Pernar upozorava da hrvatski mediji uglavnom prenose što misli obrana Hrvaa, a ignorira ono što traži tužiteljstvo.

“Način na koji mediji danas izvještavaju jest “odvjetnici su rekli da nema dokaza i da traže odbacivanje optužbe”. S druge strane, optužba je rekla: “Dokazi su dani da je počinjeno kazneno djelo i mi tražimo da se suđenje nastavi”. Međutim, mediji u Hrvatskoj, uopće ne prenose što je optužba rekla, samo što govore odvjetnici.

Ja sam jednog novinara pitao tko vam je dao informaciju da ja neću svjedočit, oni su mi rekli, netko od odvjetnika obrane. Naši mediji se ponašaju kao odvjetnici optuženih, međutim, situacija je vrlo ozbiljna.

Da je sutkinja već zaključila da optužba nema dokaza, već bi obustavila suđenje, ali to nije učinila već će u četvrtak obznanit svoju odluku. Ono što je obrana danas tvrdila jest da su dokumenti iz Hrvatske autentični, te da su samim time djeca Hrvatski državljani i da ništa nije sporno.

Međutim, pitanje koje se postavlja jest jesu li dokumenti o posvajanju iz Konga autentični (na osnovu kojih su HR dokumenti izdani) i u konačnici je li posvajanje iz DR Konga uopće moguće. Sutkinja ima 3 dana da utvrdi te detalje. Mislim da će sutkinja tražiti ispitivanje optuženih”, ističe Pernar.

Zatim je Pernar opširno pisao o slabim točkama obrane optuženih Hrvata i zašto bi sutkinj apo njegovom sudu ipak trebala nastaviti proces i saslušavati obranu.

“Dok sam svjedočio ukazao sam Visokom sudu u Ndoli na članke Obiteljskog zakona DR Konga kojima se zabranjuju posvajanja transrodnim osobama (653.) i strancima (923bis).

Sud ima vremena provjeriti moje tvrdnje i mislim da će to i učiniti.

Stvari su zapravo vrlo jednostavne, uz malo googlanja na francuskom (code de la famille Congo) odmah vam izađe zakon koji važi od 2017.

Samo pogledate članke 653. i 923bis, te copy pastate tekst i prevedete s Google translate.

Ako pak na engleskom napišete congo adoptions 653. transsexuals, odmah će vam izbacit linkove koji ukazuju na ono što govorim. Isto će vam se izbaciti ako napišete 923bis congo adoptions.

Ako napišete samo Congo adoptions izbacit će vam stranicu Američkog State Departmenta koja govori:

“The Ministry of Justice (MOJ) of the Democratic Republic of the Congo (DRC) has confirmed to the U.S. Embassy in Kinshasa that, pursuant to a 2016 law, intercountry adoptions from the DRC continue to be suspended, effective July 15, 2016. The MOJ; the Ministry of Foreign Affairs; the Ministry of Gender, Family, and Children; and the Immigration Authority (DGM) agree that intercountry adoptions from the DRC are not legally possible at this time.”

U njemu govore da su službene vlasti DR Konga potvrdile da posvajanja iz te zemlje nisu moguća zbog Zakona iz 2016. kojim su ista zabranjena.

Drugim riječima, ako sutkinja ide provjeriti tvrdnju moju, a ima bezbroj načina da ju potvrdi vidjet će da govorim istinu.

Na pitanje odakle onda “posvajateljima” dokumentacija o posvajanju, po mom sudu odgovor daje policajac iz Ndole koji je objasnio da su iz konzulata DR Konga dali odgovor na pitanje je li dokumentacija vjerodostojna, te čak objasnio da u odgovoru piše i da posvojena djeca da bi napustila Kongo (pod pretpostavkom da su usvojena prije stupanja na snagu te zabrane) moraju imati izlaznu vizu, kao i da ako ju imaju napustit Kongo mogu samo preko Kinšase.

Ono što je zanimljivo, jest da odvjetnici optuženih u ni jednom trenutku nisu negirali da kongoanski zakon govori to što ja tvrdim.

Naprotiv, njihova pitanja bila su usmjerena isključivo na moju osobnu diskreditaciju – poput – jeste li vi stručnjak za Kongoansko pravo, jeste li završili pravni fakultet ili pak – kako ste pročitali taj zakon ako ne znate francuski?

U sam meritum stvari dali zakon to kaže ili ne nisu se usudili ići. Sutkinja nije maloumna, da zakon to dozvoljava i da je na strani optuženih, smatram da bi njihovi odvjetnici odmah njega citirali i rekli – članak taj i taj kaže da stranci i transseksualci mogu posvajati djecu.

Međutim, oni to nisu učinili. Napomenuo bi još jedan detalj, kad sam ukazao na to da su radi zabrane posvajanja strancima SAD, UK, Francuska i Kanada zabranile posvajanje iz DR Konga. Odvjetnici optuženih tražili su da to ne uđe u zapisnik, međutim, ne može se ta misao izbrisati iz sjećanja.

Ako sutkinja krene istraživati tu temu, smatram da će shvatit da su odvjetnici optuženih pokušali nepravedno mene diskreditirat i da sam ja govorio istinu i samo istinu na sudu. Zanimljivo je i da su odvjetnici optuženih na kraju iznošenja dokaza i svjedoka optužbe rekli da “nema dokaza” da su njihovi branitelji krivi i zatražili obustavu postupka.

Da je sutkinja bila uvjerena u njihove tvrdnje vjerojatno bi ga obustavila, ali ona je odgodila svoju odluku za četvrtak do kada će proučiti materiju.

Ako uđe u materiju smatram da će neizbježno dovesti u pitanje teze obrane i da ćemo uskoro gledati ispitivanje optuženika”, zaključuje Pernar.