Zašto se ubio najbliži suradnik gradonačelnika Virovitice Ivana Kirina: Pokojni Siniša Palm bio je vojnik lokalnog HDZ-a

Zašto se ubio najbliži suradnik gradonačelnika Virovitice Ivana Kirina: Pokojni Siniša Palm bio je vojnik lokalnog HDZ-a

Zašto je Siniša Palm (37), pročelnik za gospodarstvo i financije, digao ruku na sebe i to samo nekoliko sati nakon što su ga udaljili iz službe zbog navodnih počinjenja više kaznenih djela na račun Proračuna Grada Virovitice. Puno je  nejasnoća, a gradske vlasti napadno izbjegavaju govoriti o ovom tragičnom slučaju.

„Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka“, izjavio je gradonačelnik Ivica Kirin na službenoj stanici Grada Virovitice, piše Virovitica.net

Ništa više od toga, pa čak ni to, nije želio ponoviti u kamere i mikrofone niti išta komentirati zainteresiranim novinarima.

Istri dan, 3. lipnja objavljena je i službena, vrlo hladno intonirana vijest da je njihov kolega „tragično preminuo“. Ni traga suosjećajnosti u tih par redaka, izuzev otrcane fraze „ispraćaj dragog i neprežaljenog pokojnika“.

Nikada se još nije dogodilo da nekoga istog trena, bez da završe istražne radnje policije i DORH-a i na kraju sudskog pravorijeka udalje iz službe. Na kraju, gradonačelnik Kirin ima na leđima težak i vrlo neugodan slučaj Fimi medije pa obnaša dužnost gradonačelnika.

Nitko se u ime gradske uprave, mjesta gdje je do nedavno radio, nije obratio skupu na posljednjem ispričaju na Gradaskom groblju u Virovitici gdje je pokopan danas poslijepodne. Nitko od njih, kažu nam Sinišini prijatelji, nije došao na verestovanje, izraziti sućut obitelji.

Na naš upit o događaju koji je sasvim sigurno od interesa javnosti glasnogovornik policije Josip Štajdohar prvo je rekao da oni ne izvještavaju o samoubojstvima (što je sasvim razumljivo ako tema nije od javnog interesa) i odgovorio protupitanjem, odnosno nešto kao sasvim osobnom tvrdnjom: „Ne znam zašto bi javnost bila uznemirena“.

Ni Kirin, ni policijski glasnogovornik nisu tu da određuju što jest, a što nije od javnog interesa nego da odgovaraju na sasvim normalna i logična pitanja u skladu sa zakonima i ovlastima. Nitko od njih nije ni tražio ništa više.

Javnost je itekako uznemirena glasinama koje mogu i ne moraju biti točne, a stvaraju se zato što nema vjerodostojnih informacija. Glasnogovornik policije izjavljuje da su tek na početku izvida pa ne želi govoriti niti o razlozima zbog čega se izvidi uopće provode, a gradonačelnik se poziva na tajnost, iako kod javnih financija i transparentnosti na koju se tako često poziva, tajnosti ne bi smjelo biti. Kirin to jako dobro zna, ali opet se, po tko zna koji put pravi grbav.

A dok javnost ne dobije bilo što službeno pričat će ulica, a ona veli, pozivajući se na neslužbene izvore, insajdere i zviždače iz gradske uprave, da je riječ o 17 milijuna kuna manjka u gradskom proračunu.

Ako je to istina, riječ je velikom novcu, skoro četvrtina izvornog proračuna Grada Virovitice.

Svi koji su ga poznavali tvrde da je Siniša bio izuzetno miran, staložen i dobar čovjek. Čude se odakle uopće u politici i ne vjeruju da bi tako nešto bio u stanju učiniti.

„Bio je na takvoj poziciji da niti jedan zarez nije mogao napisati bez da mu šefovi ti nisu rekli. Svaki put kada bi na govornici išao nešto reći bio je nedorečen pa su ga išli nadopunjavati i pojašnjavati. Bio je tipični vojnik partije, bez svog stava. Spojili su gospodarstvo i financije u jedan resor, bio je drugi čovjek do Kirina ali to je za njega očito bilo previše“, kaže jedan član Gradskog vijeća iz redova oporbe.