Zašto u Hrvatskoj ima tako puno mrtvih od Covida: Capakova zamjenica krivnju svalila na građane

Zašto u Hrvatskoj ima tako puno mrtvih od Covida: Capakova zamjenica krivnju svalila na građane

COVID potvrde u javnom sektoru ustavne su i zakonite – odgovorio je Ustavni sud na zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja. Ustavni sud utvrdio je da je cilj zaštita zdravlja građana, ali i zaposlenika i stranaka u javnom sektoru, te da je mjera bila nužna.

Poručuju da građani imaju izbor između cijepljenja i testiranja. Ukinuta je mjera Stožera koja se odnosi na studente pa će oni na fakultet bez predočenja COVID potvrde. Predsjednik saborskog odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) rekao je u HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako nije razočaran odlukom Ustavnog suda, jer nije ništa ni očekivao. Naglasio je da Ustavni sud u vrijeme kada HDZ upravlja državom, vrlo rijetko, skoro pa nikad ne ruši ni jednu odluku Vlade, javlja HRT.

Jakšić:  Znamo kako se biraju suci Ustavnog suda

– Znamo kako se biraju suci Ustavnog suda, znamo s kim se druži u svoje privatno vrijeme predsjednik Ustavnog suda, imamo to dokumentirano. Tako da se meni neko posebno iznenađenje nije dogodilo, poručio je Jakšić.

Istaknuo je da to i nije ključna tema u ovom trenutku.

– Onoga trenutka kada je netko odlučio uzeti upravljač struci i staviti ga u političke ruke, sve je otišlo u krivom smjeru, dodao je.

– Stožer je imao veliko povjerenje, pa je netko proglasio pobjedu nad koronom, pa je imao svoja tumačenja samoizolacija, krenulo je i cijepljenje preko reda, pa su onda bili krivi i građani i oporba, poručio je.

Jakšić je kazao kako je postotak procijepljenosti, u europskim okvirima, loš, po stopi smrtnost Hrvatska je u vrhu Europske unije, ali i svijeta, te dodaje da je sada prevladala jedna agenda – tko je preživio, sjajno za njega, tko je umro, nije imao sreće.

Predsjednik saborskog odbora za pravosuđe rekao je da je u Hrvatskoj problem i pritisak na zdravstveni sustav. Jakšić je naglasio da ga to sve i ne čudi, jer se Vlada ne zna nositi s izazovima koji su pred njom, primjerice inflacijom, događaju se afere s Državnim nekretninama, problem je i s obnovom nakon potresa. 

Mrak-Taritaš:  Ustavni sud nije ušao u meritum stvari

Anka Mrak-Taritaš
iz Kluba zastupnika Centra i Građansko-liberalnog saveza naglasila je kako nije očekivala da će odluka Ustavnog suda biti drugačija nego što je.

Dodala je da je pažljivo slušala retoriku predsjednika Ustavnog suda, te je izgovarao iste rečenice kao što su ih izgovarali saborski zastupnici HDZ-a u Hrvatskom saboru glede COVID potvrda.

Poručila je da Ustavni sud nikad nije ušao u meritum stvari. Dodala je kako Hrvatska ima i lošu kampanju što se tiče cijepljenja.

– Ono što je ključni problem – mi imamo veliki, ekstremni broj mrtvih od korone. Od korone je u Hrvatskoj umrlo više ljudi nego što ih je stradalo u Domovinskom ratu. I treba dati odgovor zašto se to kod nas dogodilo. Što je ključ toga, pita se Mrak-Taritaš.

Dodala je da je uloga saborskih zastupnika da štite Ustav, da ga propitaju i da ne dopuštaju da neke odluke budu donesene, a da na bilo koji način se može posumnjati da narušavaju ljudska prava.

– Naš zadatak je to i sad i uvijek će biti i to ćemo raditi, poručila je. 

Habijan: Odluka Ustavnog suda je očekivana

Damir Habijan iz HDZ-a rekao je kako je odluka Ustavnog suda očekivana.

– Predsjednik Ustavnog suda obrazložio je vrlo jasno da je Nacionalni stožer civilne zaštite temeljem Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovlašten od Hrvatskog sabora donositi odluke. Te odluke su legitimne, rekao je.

Poručio je kako se suci Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru.

– Govoriti o tome da je to HDZ-ov sud vrlo je interesantno, jer znamo da 2/3 u Hrvatskom saboru ne čini HDZ, već ga čine i ostale stranke, odnosno oporba. Govoriti da je to HDZ-ov sud je besmisleno, rekao je.

Naglasio je kako se oporba nije htjela uključiti u rad glede pandemije na samom početk epidemije.

Habijan prozvao MOST kao glavnog krivca
Habijan je prozvao MOST kao glavnog krivca za situaciju s pandemijom u Hrvatskoj, upravo zbog njihovih inicijativa.

– Mislim da su oni, po meni, glavni krivci upravo i za ovakvu situaciju, ali i za podjelu koja se događa u hrvatskom društvu. Dakle, namjerno potpirivanje određenih podjela u društvu, upravo kreće od MOST-a koji je tu vidio da ušićari pokoji politički poen, a ja mislim da će im se to u konačnici obiti o glavu. 

“Stožer je na početku pandemije imao veliku podršku građana”

Mrak-Taritaš je kazala kako je Stožer u početku bio veličan, ali su građani vidjeli kako se politika miješala u odluke Stožera. Jakšić se također složio da je Stožer na početku imao veliku podršku građana, ali zbog pojedinih odluka, podrška se istopila. Prvenstveno se to odnosilo na odluke oko samoizolacije, ista pravila nisu vrijedila za sve građane.

Habijan je rekao kako je oporba uvijek kontrirala odlukama Stožera. Istaknuo je kako je Hrvatska imala najliberalnije mjere u odnosu na druge zemlje, te je Vlada uspješno balansirala između gospodarstva i zaštite zdravlja građana Republike Hrvatske.   

Palić: Odluka je pravno utemeljena

Doc. dr. sc. Mato Palić – Katedra ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta u Osijeku istaknuo je kako je odluka Ustavnog suda bila očekivana i pravno je utemeljena.

– Sukladna je i ranijim odlukama Ustavnog suda kada je u pitanju ustavnost i zakonitost odluka vezano za upravljanjem epidemiološkom situacijom Nacionalnog stožera civilne zaštite, poručio je.

Naglasio je kako je neprihvatljivo da se saborski zastupnici tako izražavaju prema sucima Ustavnog suda i tako narušavaju povjerenje javnosti prema tom tijelu. 

Pavić Šimetin: Korištenje COVID potvrda spasilo je mnogo života

Prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je kako su COVID potvrde u javnom sektora vrlo konkretno pokazale veliki broj oboljelih u mjesecu studenom i prosincu prošle godine.

Korištenje tih potvrda spasilo mnoge živote, jer se smanjilo širenje zaraze. Dodala je kako je odluka Ustavnog suda bila očekivana.

Pavić Šimetin je kazala kako je u Hrvatskoj procijepljenost vrlo mala, a smrtnost je vrlo visoka. No, i kronične bolesti su na to utjecale, primjerice pretilost. 

Mrak-Taritaš i Jakšić su naglasili kako oporba nije ni u jednom trenutku protiv COVID potvrda, nego su odluke o njima trebale biti jasnije. Pravila su se trebala znati, a nisu trebala biti kontradiktorna. 

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. naglasila je kako se nada da peti val pandemije privodimo kraju, brojevi novooboljelih su u padu. Naglasila je kako su se COVID potvrde trebale primjenjivati u javnom sektoru.

Mrak-Taritaš je istaknula da se treba zapitati zašto Hrvatska ima toliko velik broj umrlih. Pavić Šimetin je poručila kako je najveći razlog tomu, mala procijepljenost, te velik broj starijeg stanovništva. 

Zanimljivo je da je prije nekoliko dana ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić izjavio da je daje jedan od razloga i to što oboljeli prekasno dolaze u bolnicu.

Foto: Hina