Konvoj slobode daje rezultate: Evo kakvu sudbinu Lauc predviđa bahatom kanadskom premijeru

Konvoj slobode daje rezultate: Evo kakvu  sudbinu Lauc predviđa bahatom kanadskom premijeru

Kanada je u utorak objavila da ublažava protuepidemijske mjere na granici i ukida obvezu PCR testa za ulazak u zemlju, a Quebec će postupno ukinuti svoju potvrdu o cijepljenju.

“Vrijeme je da prilagodimo naš pristup. Danas popuštamo naše mjere na granici”, rekao je Jean-Yves Duclos, savezni ministar zdravstva.

Zemlja je ujedno ukinula preporuku građanima da ne putuju u inozemstvo, dok već više od dva tjedna traju prosvjedi protiv zdravstvenih mjera, javlja N1.

Prosvjede pod nazivom “konvoj slobode” pokrenuli su kanadski vozači kamiona protiveći se mjerama po kojima se vozači kamiona koji prelaze granicu moraju ili cijepiti ili ići u karantenu, a sada su im se priključili i ostali protivnici politike premijera Justina Trudeaua.

Od 28. veljače cijepljeni putnici više neće morati predočiti negativan PCR test na ulasku u Kanadu.

“Moći će se koristiti brzim antigenskim testom ili molekularnim testom” a moći će ih se testirati i nasumično na ulasku u zemlju.

“Potpuno cijepljeni putnici neće više morati biti u karanteni dok čekaju nalaz nasumičnog testa”, dodao je ministar Jean-Yves Duclos.

Kanadska vlada kaže da ublažava mjere zbog toga što je “vrhunac omikron vala” prošao krajem siječnja.

Kanada će od kraja veljače ukinuti i ograničenja za 12-godišnjake koji ulaze u zemlju s odraslima koji su cijepljeni. Potonji više neće morati u izolaciju nakon ulaska na kanadsko tlo.

Ministar prometa Omar Alghabra priopćio je pak da se 28. veljače “ukida zabrana međunarodnih letova u sve preostale zračne luke koje redovno primaju međunarodne letove”.

U Quebecu je ministar zdravstva te frankofonske pokrajine priopćio u utorak da će se do 14. ožujka “postupno ukinuti potvrda o cijepljenju u Quebecu”, po primjeru drugih kanadskih pokrajina.

Christian Dube je ocijenio da je “potvrda sve manje potrebna” zbog povoljne epidemiološke situacije.

Potvrda je bila obvezna u toj pokrajini za odlazak u kino, restoran, u športsku dvoranu, ali i za kupnju alkohola i posjet velikim trgovačkim centrima (ne i trgovinama mješovitom robom).

Quebec je na početku omikron vala uveo veoma stroge mjere u okviru kojih je u siječnju zabranio čak i privatna okupljanja te zatvorio sve restorane, kina i kazališta. Te su mjere postupno ukinute.

Ukidanje svih zdravstvenih mjera traže prosvjednici koji već više od dva tjedna blokiraju savezni glavni grad Ottawu, u Ontariju.

Pokret koji je počeo uvođenjem obveze cijepljenja za vozače kamiona koji žele prijeći granicu sa Sjedinjenim Državama nagnao je premijera Justina Trudeaua da se u ponedjeljak pozove na poseban zakon ne bi li zaustavio prosvjede.

Na situaciju u Kanadi reagirao je i Gordan Lauc. koji je slikovito opisao situaciju u kojoj se nalazi kanadski premijer Justin Trudeau.

” Sve mi se čini da su u Kanadi našli svog “Pedra” i da će uskoro svi govoriti da su se oni od početka protivili uvođenju sumanutih “mjera”…Tako će biti i drugdje u svijetu. “Mjere” će postati “prljava” riječ i svi će objašnjavati da su oni ipak bili razumniji od drugih i da su njihove “mjere” ipak bile blaže…

Baš me zanima što će smisliti vladajući na mjestima poput Novog Zelanda, ili Hong Konga koji nakon dvije godine držanja ljudi “u zatvoru” sada moraju priznati da ne mogu spriječiti širenje virusa i da će se svi morati zaraziti virusom kojim su ih plašili zadnje dvije godine”, ističe Lauc.

Foto: Hina