Zašto u Srbiji umire tako puno liječnika od koronavirusa: Kako je Hrvatska sačuvala svoje doktore?

Zašto u Srbiji umire tako puno liječnika od koronavirusa: Kako je Hrvatska sačuvala svoje doktore?

Prof. dr Željko Marković, specijalist radiologije u Kliničkom Centru Srbije (KCS), preminuo je u noći sa petka na subotu na Infektivnoj klinici od koronavirusa, potvrđeno je portalu Nova.rs iz Sindikatu liječnika i farmaceuta Srbije.

Dr. Marković bio je dugogodišnji direktor Klinike za radiologiju KCS i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Nakon završenog studija u Beogradu usavršavao se na Grashaden Klinici u Minhenu, Institutu za Radiologiju u Nirnbergu (Nemačka), Hamersmit bolnici u Londonu (GB), Bolnici Sveučilišta u Tel Avivu (Izrael), prenosi ucentar.rs.

Odlukom Saveznog Ministarstva znanosti i tehnologije dobio je zvanje eksperta za znanstveno područje radiologije, a izabran je u zvanje konsultanta UN i UNDP za razvoj radiologije za regiju Jugoistočne Europe, javlja Slobodna Dalmacija.

On je inače treći preminuli liječnik u Srbiji u posljednja 24 sata.

U petak je, naime, objavljeno da je u 58. godini preminuo dr. Vojislav Magdić, specijalist anesteziologije i reanimacije u Zdravstvenom centru Negotin, a nakon izbijanja epidemije bio je angažiran ne samo u Negotinu, već i u KBC Dragiša Mišović gdje je u dva navrata pomagao kolegama u zbrinjavanju najtežih pacijenata.

Zbog komplikacija uslijed Covida-19 u petak je u KBC Dragiša Mišović preminuo profesor Branislav Filipović, specijalist psihijatrije i dugogodišnji voditelj Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u 59. godini.

Prije više dana Sindikat liječnika i farmaceuta Srbije na svojoj Facebook stranici objavio popis imena 70 doktora koji su umrli od koronavirusa uz poruku ‘Nećemo vas zaboraviti’. Ta objava dolazi nedugo nakon sukoba srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s predsjednikom sindikata dr. Radom Panićem.

Nedugo nakon toga dr. Rade Panić kazao je kako je organizacija zdravstvene zaštite u Srbiji tijekom pandemije bila katastrofalna.

Prije nekoliko dana je ovaj fenomen komentirao i doktor Ivo Ivić, šef Klinike za infektologiju KBC-a u Splitu.

“Zaista mi je teško povjerovati da je toliki broj kolega preminuo od Covida, a kamoli da pokušam da objasnim zašto se to dogodilo”, komentirao je za Nova.rs doktor Ivo Ivić.

Iako najveća regionalna bolnica sa 3.200 zaposlenih, koja “pokriva” skoro pola milijuna građana te je ujedno i najveći Covid centar u Dalmaciji, KBC Split nije izgubio nijednog l liječnika tijekom epidemije, javlja Slobodna Dalmacija.

“Bilo nas je puno zaraženih i  liječnika i drugog osoblja, ali sa sigurnošću mogu reći da nijedan l liječnik u Splitu nije preminuo”, kaže dr Ivić, napominjući da je šokiran brojem preminulih kolega u Srbiji, posebno jer broj preminulih liječnika u cijeloj Hrvatskoj ne prelazi jednoznamenkast broj, od koji većina nije ni radila u Covid sistemu.

“Ono o čemu mi vodimo računa kako bismo zaštitili kolege je da “prioritet” u borbi protiv Covida dajemo mlađim liječnicima. Praktično, nitko od kolega tko ima više od 50 godina nije u direktnom kontaktu s pacijentima, niti u Covid bolnicama”, kazao je dr. Ivić za ovaj srpski portal.

On je također istaknuo da svi u Covid sistemu u Hrvatskoj vrlo striktno prate protokol, da su dovoljno opremljeni, ali i da se sami čuvaju.

Foto: Hina