Zastupnica o aferi Kongo: Suci iz Zlatara trebaju odgovarati. Oni su ovjeravali sumnjive dokumente

Zastupnica o aferi Kongo: Suci iz Zlatara trebaju odgovarati. Oni su ovjeravali sumnjive dokumente

Afera Zambija ostavila je mnoga otvorena pitanja, a rad Općinskog suda u Zlataru jedno je od njih. No, iako su suci oni koji su potpisali dokumente, stegovni postupak vodi se protiv tri upisničarke jer su spise dodjeljivale sucima “automatski s iznimkom” bez pisanog naloga predsjednika suda. Zastupnica Hrvatskih suverenista i predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, koja je otpočetka pratila događaje vezane uz aferu Zambija i upozoravala na nepravilnosti u sustavu, za Narod.hr komentirala je nove događaje sa suda u Zlataru.

Vučemilović naglašava kako je pravosudna inspekcija izričito tvrdila da nije bilo nepravilnosti kod dodjele predmeta, a sadašnja situacija pokazuje da to ipak nije točno.

“Logično je postaviti pitanje tko je vršio nadzor i je li i po čijem nalogu nadzor napravljen s ciljem zataškavanja očiglednih nepravilnosti. Sada se stavlja naglasak na pitanje tko je novinarkama dao dokumente iz kojih je vidljivo da suci nisu radili po zakonu umjesto da se sankcioniraju suci. Teško sve ove nepravilnosti i možebitne protuzakonite radnje mogu završiti samo na ovome. Suci su ovjeravali presude iz DR Konga, a ne sudski službenici i suci trebaju odgovarati. Apeliram na sve nadležne, krajnje je vrijeme da se žito odvoji od kukolja. Nadležni moraju odgovarati za svoje postupke, a to nisu samo upisničarke“, kaže nam Vučemilović.

Podsjetimo, predsjednik Općinskog suda u Zlataru Vinko Vladić za Večernji list kazao je kako tri upisničarke suda u Zlataru stegovno odgovaraju jer su na zamolbu posvojitelja djece iz DR Konga iz ljudskosti dodjeljivale predmete sucima za koje su pretpostavljale da će ih brže riješiti.

Na fotografiji: Marijan Pavliček i Vesna Vučemilović

Foto: Hina