Plenković i dalje traži ispriku i “vadi živce” predsjedniku: Nečuveno. Milanović širi lažne teze

Plenković i dalje traži ispriku i “vadi živce” predsjedniku: Nečuveno. Milanović širi lažne teze

Nastavlja se sukob između predsjednika Republike i premijera oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Nakon sinoćnjeg obraćanja predsjednika Milanovića, danas će se oglasiti premijer Plenković.
Da se osvrnem na izjave predsjednika koje su u u eteru od sinoć. Nekoliko riječi o formi obraćanja koja nije nebitna. Pitao sam se je li jučer izbio rat ili nova epidemija, je li se jučer dogodio potres, poplava ili ogromni požar u Hrvatskoj, a da mi u Vladi nismo za to čuli. Onda sam provjeravao da nije možda neki blagdan… Ništa od onog što je uobičajeno za formu obraćanja čitanje s blesimetra”, započeo je premijer, navodeći da je forma krajnje neuobičajena.

Potom se osvrnuo na sadržaj obraćanja, podsjećajući da je uvjetovao ispriku Milanovića da bi se sastali.

“Ovo nije uobičajena redovita politička situacija kroz koju Hrvatska prolazi”, naveo je.

“Iz principijelnog razloga, ne osobnog, stavljam čvrstu poziciju da to nije normalno i da postoje ljudi u Hrvatskoj koji to neće prihvatiti i koji će usprotiviti takvom ponašanju i pristajanju na političku nekulturu, divljaštvom, difamaciju”, dodao je.

Kaže da se komunikacija između institucija može obavljati na brojne načine, ali da komunikacija treba biti kulturna.

“Umjesto isprike jučer smo slušali lažne teze o kršenju Ustava i lažne teze HDZ-a da zarobi hrv institucije i da HDZ želi stranačku kontrolu VSOA-e. Nakon toga smo čuli čak i prijetnju časnicima hrvatske vojske koja glasi ‘pazite dobro ako vam kontaktira ministar obrane ili ministar hrvatskih branitelja i pita vas biste li htjeli biti kandidat za neku dužnost za koju se očekuje supotpis’. Poruka je: ako slučajno pristanete, a došli ste od strane Vlade, automatski ste diskvalificirani”, naveo je Plenković, prenosi N1.

“Nečuveno!”, ustvrdio je premijer o prijetnjama.

“O kršenju Ustava… Vlada je nakon konzultacija o gospodinu Kinderu, mi smo se složili da on ne može obnavljati dužnost. Namjerno smo rekli, znajući da ne postoji politička volja Milanovića, da kada je istekla dužnost Komljenu, da se imenuje zamjenik. Mi nismo bili u poziciji da se imenuje zamjenik. Nakon toga su obavljene konzultacije, predložen je čovjek kojeg je nedavno imenovao Milanović”, kazao je Plenković.

“Za takvog čovjeka on kaže ‘baca ga se preko plota’. Obrnuto, uz pun respekt prema hrvatskim časnicima i vojnicima, ministar obrane i potpredsjednik Vlade nadležan za sigurnost, u dogovoru sa mnom predlažu čovjeka koji nikakve veze s politizacijom obavještajnih službi nema”, dodao je.

“Želimo čuti jasnu ispriku, umjesto toga čujemo lažne teze o kršenju Ustava”, ponovio je premijer.

Dodao je da ne stoji ni teza o stranačkom pothvatu da se pod kontrolu stave obavještajne službe. “Plaši se javnost da postoji teza da bi HDZ zlorabio obavještajne agencije, ne bi li se uzburkala javnost da se vraćamo u ne znam koje godine ili se vraćamo u godine kad ga je Linić (Milanovića) optužio da je angažirao da prate njega i njegovu obitelj.”

Naglasio je da je Lozančić nedavno uputio dopis Medvedu da se nađe rješenje kojim bi se omogućile minimalne aktivnosti da služba funkcionira. “Potpredsjednik Medved 4.7. odgovara da će sazvati sastanak savjeta i pita da predložio opciju kako da se to riješi. Sastanak se održava u srijedu, Banožić i Medved, kako nisu čuli ništa konkretno od Lozančića, navode moguće tehničko rješenje, ne v.d.-a.”

Kaže da je to za posljedicu imalo Milanovićevo obraćanje na kojem je lažno optužio HDZ za kršenje Ustava.

Podsjetimo, obraćanje predsjednika Republike uslijedilo je sinoć, nakon poziva na sastanak premijeru tijekom dana, koji je on odbio, a na kojem se trebalo pronaći rješenje za novog čelnog čovjeka VSOA s obzirom na to da sadašnjem ravnatelju generalu Ivici Kinderu u ponedjeljak istječe mandat i ako se ne imenuje novi ravnatelj Agencijom nema tko upravljati.

“Jučer sam obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod izravno upravljanje Ministarstva obrane. Umjesto poštivanja ustavne procedure za imenovanje ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojemu bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrješavao ministar obrane.

Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokraciju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke”, rekao je Milanović.

Nedugo nakon ovog obraćanja, ministar obrane Mario Banožić poručio je da HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku. “Odluku ću donijeti temeljenu na zakonu isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA. On je poručio predsjedniku da se, ako smatra da je time prekršen zakon obrati Ustavnom sudu”.

Foto: Hina