Zastupnica Vučemilović o aferi Kongo: Ako se u cijeli slučaj ne uključi državna odvjetnica, onda je i ona dio lanca trgovine djecom

Zastupnica Vučemilović o aferi Kongo: Ako se u cijeli slučaj ne uključi državna odvjetnica, onda je i ona dio lanca trgovine djecom

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović ustvrdila je u utorak da je iz tekstova objavljenih zadnjih dana očito da u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća “operira isti lanac trgovine djecom” čiji su akteri otkriveni posljednjih mjeseci kada se raspravljalo o slučaju Zambija.

“Neki su politički i medijski akteri u pokušaju branjenja neobranjivoga mene i Odbor kojim predsjedam prikazivali djelom neke huškačke mašinerije iako smo se mi od prvoga dana bavili isključivo pravnom praksom, zakonskim okvirom, i manjkavošću rada hrvatskih sudova. Dokumenti koje objavljuje ‘Jutarnji list’ posljednjih dana jasan su dokaz nezainteresiranosti i nesposobnosti, a možebitno i korupcije u radu nekolicine domaćih sudova. Poprilično je očito, iz svega što je objavljeno, da u Hrvatskoj već gotovo dva desetljeća operira isti lanac trgovine djecom čiji su akteri otkriveni posljednjih mjeseci kada se raspravljalo o slučaju Zambija”, istaknula je Vučemilović na konferenciji za novinare.

Rekla je kako nije slučajno da se cijela ta operacija pokušala svesti isključivo na slučaj osmorke i pomesti pod tepih njihovim povratkom u Hrvatsku.

Zastupnica Vesna Vučemilović

Na temelju svega što smo posljednjih mjeseci mogli čuti o Emmanuelu Kabongu, njegovom takozvanom sirotištu i suradnji s udrugama u Hrvatskoj, postavlja se pitanje zašto se taj lanac štiti i zašto se sve uporno zataškava i to na najvišim razinama”, ocijenila je, javlja Narod.hr.

“Da me ne biste proglasili teoretičarkom zavjere odmah ću svoju tvrdnju potkrijepiti dokazom, a to je da pravosudna inspekcija nije pronašla niti jednu nepravilnost u radu domaćih sudova u slučajevima međunarodnih posvojenja iz trećih zemalja iako dokazi objavljeni u medijima takav nalaz u potpunosti demantiraju. Podsjetit ću da je Vlada prihvatila gotovo sve prijedloge Odbora za obitelj, mlade i sport s naše tematske sjednice i to je vrlo važno da bi se takve slučajeve spriječilo u budućnosti, ali to ne znači da ćemo okrenuti glavu od organiziranog kriminala koji se dogodio u prošlosti”, poručila je u razgovoru za N1 televiziju.

“Pozivam glavnu državnu odvjetnicu koja ne prati medije da prolista zadnjih par brojeva ‘Jutarnjeg lista’ i počne raditi svoj posao jer u protivnom je, htjela to ili ne, svojim nečinjenjem i sama dio lanca trgovine djecom”, istaknula je.

“Radi se o sustavnom zataškavanju na svim razinama što nagovještava i priopćenje Vrhovnog suda kojim najviša pravosudna instanca u državi umjesto da pokrene stegovne postupke napada neovisno novinarstvo i pokušava sakriti istinu od javnosti.

Naslovna Fotografija: Državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Hina