Oporba se obrušila na Plenkovićevu većinu u Saboru: Koronavirus je alibi za uvođenje diktature

Oporba se obrušila na Plenkovićevu većinu u Saboru: Koronavirus je alibi za uvođenje diktature

Omogućavanje praćenje osoba putem mobitela radi lakšeg utvrđivanja kršenja samoizolacija, što se predlaže dopunama Zakona o elektroničkom komunikacijama, saborska oporba ocijenila je u srijedu kršenjem ljudskih prava i uvodom u diktaturu.

“Praćenje kuda se kreću građani Hrvatske je ograničavanje njihovih prava, to možda trebamo ograničiti ali u skladu s Ustavom”, kazao je u saborskoj raspravi Peđa Grbin (SDP) i pozvao na donošenje takvih odluka dvotrećinskom većinom.

“I kad prijeti ugroza moramo čuvati demokratske strukture”, istaknuo je Grbin i pozvao da se ne dopusti da izvanredno stanje bude ulazak u diktaturu.

Da je to uvod u diktaturu misli i čelnik HSS-a Krešo Beljak koji kaže da je zakon uvreda za sve građane koji se odgovorno ponašaju u ovoj krizi.

Anka Mrak Taritaš (Glas) ističe kako je minimum vremenski ograničiti tu mjeru, te izvještavati osobe o nadzoru.

“Moramo biti oprezni da nam pod izlikom izvanrednih okolnosti i sprečavanjem epidemije u zakon ne uđu opasna kukavičja jaja kojih ćemo se teško riješiti”, upozorila je Mrak Taritaš istaknuvši važnost očuvanja demokracije, te građanskih i ljudskih prava.

Njezina stranačka kolegica Vesna Pusić kaže kako je predloženi zakon “samo izlazak na površinu jedne autoritarne mjere koja neće koristiti zdravlju, a jako će štetiti slobodi i demokraciji”, javlja N1.

Zakon nije po volji ni Mostu u kojem kažu da ga neće prihvatiti jer je neracionalan i jer ugrožava ljudske slobode, te traže njegovo povlačenje iz procedure.

“Provoditi na ovakav perfidan način diktaturu apsolutno svega je apsolutno neprihvatljivo. Kome je palo na pamet da ćete ljude moći pratitit prema mobitelu”, upitao je Miro Bulj (Most).

Mirando Mrsić (Klub HSS-a i Demokrata) ocijenio je zakon bespotrebnim i zakašnjelim jer se nalazimo u 4. fazi epidemije i jer se razmišlja o proglašenju izvanrednog stanja.

“Ovdje smo raskinuli sve odnose s državom koja je kontrolirala svoje građane i ograničavala im kretanje, nemojmo da u ovom prostoru donesemo isti takav zakon koji će zadirati u privatnost građana”, pozvao je Mrsić tijekom rasprave koje se održala u Ininoj zgradi.

Protiv kontrole i nadzora stanovništva odlučno je i Klub zastupnika Živog zida.

“Ako vam je stalo do zdravlja nacije stavite u zatvor dvojicu ili trojicu koji su kršili samoizolaciju i riješen problem”, poručio je Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista).

Vlaho Orepić (Klub HSU, SNAGA-e i Nezavisne politike) rješenje vidi u drugim tehničkim rješenjima poput elektronskih narukvica, a s njim se složio Silvano Hrelja (HSU) koji je kazao kako neki gradovi već primjenjuju sustav narukvica za praćenje starijih osoba kojima je potrebna pomoć.

U ime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin ocijenio je da je zakon previše općenit i da treba točno definirati na koga se odnosi, u kojem roku, tko će imati pristup podatcima..

Ante Plazonić (Klub zastupnika HDZ-a) smatra da je mjera praćenje opravdana ako će doprinijeti spašavanju jednog ljudskog života. “Ako ćemo malčice prekršiti dio sloboda u zamjenu za zaštitu zdravlja građana mjera je opravdana”, ocijenio je.

HDZ-ov Banko Bačić otkrio je da Vlada priprema odluku kojom će se propisati donošenje dvotrećinskom većinom odluka koje se odnose na suspenziju određenih ljudskih prava.

Državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić predstavljajući zakonski prijedlog istaknuo je kako je cilj pratiti samo one koji su u samoizolaciji ili karanteni zbog koronavirusa te da će primjena ove mjere trajati samo dok traje ugroza epidemije. “Jedini cilj je zaštititi ljudske živote”, naglasio je.

Koliko je situacija ozbiljna naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković navodeći podatak kako je u samo dva sata broj umrlih u svijetu porastao za 800.

Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, nakon svakog izlaganja zastupnika djelatnici Sabora govornicu su prskali dezinfekcijskim sredstvom.

Foto: Damir Senčar/Hina