ZAVIDE NAM: “Stranci plaćaju PR člnake protiv našeg turizma i enormnoj skupoći na Jadranu”

ZAVIDE NAM: “Stranci plaćaju PR člnake protiv našeg turizma i enormnoj skupoći na Jadranu”

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja, rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako su kritike krenule iz domaćih medija, ali da su se proširile. Smatra kako je ri ječo tome da konkurencija hrvatskom turizmu ne oprašta uspjehe ostvarene proteklih godina, čak i za vrijeme pandemije.

– Moje mišljenje je da ti mediji potenciraju možda i malo više nego što je realno. Možda nas ta konkurencija udara nekako s boka, rekla je Marković.

Dodala je da se cijene jesu dignule, ali da se to dogodilo u cijelom svijetu.

Boris Žgomba, predsjednik udruge agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i potpredsjednik Europske udruge putničkih agencija, rekao je kako je sigurno da su u nekim segmentima pojedinci poskupili malo više nego što su trebali.

– Da toga nije bilo, imali bismo savršenu turističku godinu, rekao je Žgomba.

Međutim, što se tiče objava u stranim medijima, smatra da je riječ o PR-kampanji.

– Medijski je to izazvalo velike odjeke vani, ali nemojmo zaboraviti – to su velikom većinom PR-članci koje plaća naša konkurencija. To je jedna normalna, ne možda moralna, okolnost koju smo morali i moramo očekivati, dodao je.

Žgomba je rekao i da konverzija na euro nije uzrokovala, ali je ogolila poskupljenje jer je gostu potpuno jednostavno usporediti cijene. Poskupljenja su u redu isključivo ako su vezana uz povećanje kvalitete, poručio je.

Na upit voditelja Ognjena Golubića o prigovorima na kvalitetu smještaja – da se nije ništa učinilo, a podiglnua se cijena – Marković je rekla da na Mediteranu imamo možda i najkvalitetniji obiteljski smještaj, da se dosta radi na kvaliteti, te da je neke smještajne jedinice moguće usporediti s boljim hotelima, na što je Golubić rekao da u drugim mediteranskim zemljama ima mnogo kvalitetnijih i boljih smještaja.

Što se tiče koncesionara i uzurpacije plaža, Žgomba je rekao da treba razlučiti tihu većinu koja radi odlično i uzurpatore.

– Ni prema jednom gostu nitko se nema pravo ponašati na način koji izlazi okvira onoga što je uobičajeno, što je pravilno i što je u konačnici ugovoreno ugovorom o koncesiji, dodao je.