Zdravko Marić ispitan u Uskoku: Karolina Vidović Krišto tvrdila da je bio na tajnom sastanku s Milenkom Bašićem

Zdravko Marić ispitan u Uskoku: Karolina Vidović Krišto tvrdila da je bio na tajnom sastanku s Milenkom Bašićem

Bivši ministar financija Zdravko Marić ispitan je u srijedu u USKOK-u na okolnosti dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene, doznaje 24sata.

Marić je bio predsjednik nadzornog odbora HBOR-a, a mjesec i pol prije dodjele kredita je imao i sastanak s investitorom Milenkom Bašićem iz tvrtke C.E.M.P.

Bašić je inače tražio kredit od 130 milijuna eura za financiranje investicije, a na kraju mu je odobren kredit od 80 milijuna eura.

USKOK tereti bivšu HDZ-ovu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i bivšu HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zlorabile svoj položaj i dugotrajno lobirale i pritiskale članove nadzornog odbora i upravu banke da odobri taj kredit.

Marić nije obuhvaćen tom istragom, pa je za pretpostaviti da je svoj iskaz dao kao svjedok koji je bio uključen u odobrenje kredita, pišu 24sata.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto je u svibnju prošle godine izjavila da je ministar Marić bio na tajnom sastanku s Milenkom Bašićem.

“Zdravko Marić, bivši visokopozicionirani zaposlenik Agrokora, trenutačni ministar financija i potpredsjednik hrvatske vlade, današnjim je izjavama postavio novi standard u podcjenjivanju hrvatskih građana.
Na pitanje zašto se sastajao u četiri oka s vlasnikom vjetroparka Krš-Pađene Milenkom Bašićem, odgovorio je da je to sasvim normalno, da on kao ministar i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a razgovara s investitorima. Neviđena drskost i neistina!
Pitanja na koja će Zdravko Marić morati odgovoriti, a sigurna sam da će morati i odgovarati, glase:
Zašto Uprava HBOR-a na sjednici 18. siječnja 2019. odbija zahtjev za kreditiranjem vjetroparka Krš-Pađene, a potom na sjednici 12. ožujka 2019. usvaja zahtjev za kreditom, bez obrazloženja što se dogodilo da je odluku promijenila?
U njemačkom KfW (njemački „HBOR“) nezamislivo je da predsjednik NO razgovara s investitorom prije nego što je Uprava odobrila kredit, a razgovor u četiri oka je praksa koja je okončana prije 20 godina. Razgovori u četiri oka su u transparentnim sustavima u potpunosti zabranjena!
Milenko Bašić, kojega Zdravko Marić naziva investitorom, je nakon nekoliko mjeseci od njihovog razgovora bježao od hrvatskog pravosuđa. Gradnja vjetroparka Krš-Pađene je prema mišljenju stručnjaka u procjeni HBOR-a napuhana za otprilike 40%. Motiv za tu činjenicu je da se postotak udjela u financiranju od strane HBOR-a prikaže nižim! Tko je naložio tu manipulaciju?
U kojem je odnosu Zdravko Marić s predsjednicom Uprave Tamarom Perko, to jest, je li istina da su kumovi?
Tko je nadzirao namjensko trošenje kredita HBOR-a?
Početkom 2017. godine Zdravko Marić je izjavio da nema konkretne spoznaje o stanju u Agrokoru. U Saboru je tvrdio da nije imao komunikaciju s Ivicom Todorićem, da bi nakon toga sam Ivica Todorić potvrdio da je Zdravko Marić dolazio k njemu i prenosio mu poruke od Andreja Plenkovića. To se u stabilnim demokracijama smatra laganjem parlamenta, te je posljedica uvijek progon iz javno-političkog života!


Način komunikacije Zdravka Marića u biti uopće nije političke naravi. Njegove formulacije rečenica i način izražavanja više podsjećaju na Scorseseove filmove „Kum“. Jer, prenositi poruke, sastanci u četiri oka – to gledamo u mafijaškim filmovima, a ne u Vladi koja bi trebala djelovati javno u interesu svojih građana.Javno i transparentno djelovanje nije nikakva apstrakcija. Ona je potreba i obveza.


Zbog Marićevog načina obavljanja dužnosti, a koja je inače praksa hrvatskih moćnika, hrvatski ljudi imaju kupovnu moć na začelju Europske unije, trebaju vezu za upis u vrtić, a dobiti termin za složeniji pregled u bolnicama je nekada takav da ga bolesnik ni ne dočeka jer prije toga umre. Ali zato oni koji imaju novaca plaćaju iz džepa i pregledaju se u istome danu.


Zbog modela kojega provodi Marić imamo najnepravedniji i najbrutalniji Ovršni zakon u Europi – ali valja reći i Plenkoviću, i Zdravku Mariću, i Miloradu Pupovcu:
vi na to kršenje zakona, na podcjenjivanje i ponižavanje hrvatskih građana nemate pravo, i budite sigurni da će vrijeme polaganja računa doći i da će svi u Hrvatskoj biti jednaki pred zakonom.
A Zdravko Mariću poručujem, kada bi imao imalo savjesti i odgovornosti, isti tren bi morao podnijeti ostavku”, piše Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina