Željka Markić i Herman Vukušić: Ivana Kekin i možemovci su opasni. Žele cenzirirati raspravu o važnim temama

Željka Markić i Herman Vukušić: Ivana Kekin i možemovci su opasni. Žele cenzirirati raspravu o važnim temama

“Smatramo vrlo opasnima pokušaje političkih stranaka predvođenih s Možemo da cenzuriraju medije koji pišu o važnim društvenim temama, koje njima nisu po volji. Kao i napade Možemo iz pozicije političke moći na udruge civilnog društva. Da je neka druga politička stranka napala Agenciju za elektroničke medije te im prijetila jer su velika sredstva dodijelili udrugama koje promiču trans ili LGBTQ agendu – to bi se nazvalo cenzurom. Uskraćivanjem medijskih sloboda. I napadom na civilno društvo. Očekujemo da isti kriteriji vrijede za sve u Hrvatskoj”, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije održanoj ispred Hrvatskog sabora dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelj.

“U ime obitelji se kao izdavač portala Narod.hr zadnjih pet godina prijavljuje na javne natječaje koje raspisuje Agencija za elektroničke medije. Svake godine su portalu Narod.hr, kao neprofitnom mediju, odobrena sredstva iz Fonda za pluralizam. Ove godine AEM dodijelio je oko 450 000 EUR za 37 elektroničkih publikacija. Portal Narod.hr dobio je oko 2 % tog iznosa. Bijes gospođe Kekin izazvala je dodjela sredstava Narod.hr-u u kategoriji poticanja razvoja svijesti o ravnopravnosti spolova i drugih najviših vrednota ustavnog poretka, na temu “Epidemija transseksualizma u Hrvatskoj i svijetu”. Tema velikog porasta maloljetnika koji se izjašnjavaju kao transrodni – prevažna je tema. I u svijetu i u Hrvatskoj. Skandal zatvaranja najveće klinike za rodnu disforiju u svijetu – Tavistock već mjesecima tema je britanskih i svjetskih medija. Ostavka škotske premijerke zbog zakona koji je donijela njezina stranka, a omogućio je da se silovatelj dvije žene izjasni kao žena te završi u ženskom zatvoru – važna je tema i za Hrvatsku. Baš kao i afera s optuženima za trgovinu djecom u Zambiji. Gdje je trans-vijećnik Možemo izigravao hrvatske zakone i procedure za posvajanje te kršio zakone Konga i Zambije, koji izričito navode da je zabranjeno posvajanje djece homoseksualnim i transseksualnim osobama. U pokušaju cenzuriranja ove teme gđa Kekin služi se lažima i manipulacijama. Više o tome reći će dr. Herman Vukušić, psihijatar.”, rekla je dr. Markić, stoji u priopćenju udruge ” U ime obitelji”.

 “Tvrdnje Ivane Kekin kako u Hrvatskoj ne postoji dijagnoza poremećaja spolnog identiteta ne stoje, kao što nije istina da u Hrvatskoj nema trenda porasta stanja koja se mogu podvesti pod dijagnozu rodne disforije među mladima, posebice u ženskoj tinejdžerskoj populaciji.

Ovakvi trendovi zabilježeni su u tri državna klinička bolnička centra: Zagreb, Rijeka i Split, a svi podaci su javni i lako provjerljivi.”, izjavio je dr. Herman Vukušić, psihijatar.

“Osnovni razlog napada Ivane Kekin i lažnih optužbi za transfobiju na račun dr. Markić i dr. Vukušića, leži u činjenici da je dio stručnjaka sa Liste (a koji nisu liječnici) htio nametnuti hrvatskim liječnicima smjernice za promjenu spola po kojima su hormonalne i kirurške intervencije kod djece dozvoljene i prije 14. godine života, što hrvatska medicina smatra nedopustivim. Ilustracije radi, po HZJZ-u 2021.godine u cijeloj Hrvatskoj bila je 31 osoba s dijagnozom poremećaja spolnog identiteta među mlađima od 18 godina (F64 i F64.2), a na KBC-u Zagreb iste godine bilo ih je 42. U razdoblju od 2015. do konca 2022. godine broj pacijenata s dijagnozom transseksualizma (F64.0) na KBC-u Zagreb porastao je za šest puta.”, izjavio je dr. Herman Vukušić, psihijatar.

“Portal Narod.hr i udruga U ime obitelj sustavno, ciljano i beziznimno kroz svoje djelovanje potiču poštivanje temeljnih načela pravnih propisa RH koja uređuju pitanja medijskog obraćanja i djelovanja civilnog društva.

Međutim, neobavezno (nije nađeno diskriminacije, ali se „upozorava”) obraćanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova izravno mediju – Narod.hr te podredno „huškanje” Agencije za elektroničke medije da izvrši pritisak na slobodu novinarstva potpada pod najteže oblike „novogovora” i pokušaja kontrole protoka informacija na teme od javne važnosti, kao što su nezakonita trgovina djecom i izigravanje pravnog poretka države, a sve pod neobrazloženom „krinkom” zaštite pojedine skupine građana (koja god da ona bila).”, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel, član upravnog odbora U ime obitelji.

Odvjetnik Novosel pojasnio je da je tema koju obrađuje Narod.hr, tema od šireg javnog interesa. Sadržaj teme međunarodna je trgovina djecom, protuzakonito posvojenje i pribavljanje odluka, kako hrvatskih, tako i nadležnih tijela drugih država.

“Kako zakoni države Kongo jasno propisuju da posvojenje nije moguće od strane transrodnih osoba, isticanjem transrodnosti osobe koja je involvirana u predmet ne potiče se niti se posebno ističe i/ili izdvaja ta njezina osobna karakteristika i/ili opredjeljenje, osoba se zbog toga ne „stigmatizira”, već se ukazuje na protuzakonitost u postupanju neispunjavanjem jednog od pravom propisanih uvjeta za posvojenje”, izjavio je Novosel, zaključuje u priopćenju udruga “U ime obitelji”.