Žestoke reakcije na pokušaj pomilovanja udbaša Perkovića i Mustača: Zastrašujuće pismo hrvatskih generala

Žestoke reakcije na pokušaj pomilovanja udbaša Perkovića i Mustača: Zastrašujuće pismo hrvatskih generala

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica reagirao je na pokušaj pomilovanja udbaša Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Najava mogućeg pomilovanja, dvojice udbaša; Perkovića i Mustača, pljuska je u lice svim hrvatskim domoljubima i potpuno je neprihvatljiva!

Logika da su se svojim pomaganjem u Domovinskom ratu iskupili za zločine počinjene u periodu bivše Jugoslavije duboko je pogrešna! Hrvatska je sramota da ih nismo bili u stanju sami osuditi nego nam Njemačka mora odrađivati posao pravosuđa!

Zločini se ne mogu relativizirati!Gdje nam je samopoštovanje?Je li ovo još jedan veliki skandal na pomolu?

Za razliku od drugih bivših komunističkih država, Hrvatska se još uvijek nije suočila sa svojom mračnom prošlošću! Nikada naša demokracija neće biti na čvrstim temeljima dok se mentalno ne odreknemo nasljeđa komunizma”, ističe Bartulica.

Reagirao je i mostovac Miro Bulj.

“Zastrašujuće je na Veliki petak čitati izjave generala koji su predsjedniku RH uputili zahtjev za pomilovanjem udbaških likvidatora Perkovića i Mustača. Smatraju da ih treba pomilovat zbog njihovih zasluga u Domovinskom ratu, a zaboravljaju da je stavljanje tih starih struktura na raspolaganje novoj demokratskoj vlasti bio jedini način da spase “živu glavu” i sačuvaju svoje pozicije i interese.

Generali moraju shvatiti da nagrada za zasluge u ratu ne može biti pomilovanje za stravične zločine, udbaške likvidacije i zvjerstva iz vremena komunističkog režima. Isto tako, zasluge iz Domovinskog rata ne mogu biti opravdanje za poslijeratno profiterstvo. Zato je moja poruka jasna: za zasluge u ratu odlikovanja, za udbaške likvidacije i zvjerstva kao i za poslijeratno profiterstvo, zaslužena kazna bez pomilovanja.

To je Hrvatska za kakvu su se moji suborci borili! Izgleda da ovaj naš narod još prolazi svoju Kalvariju i Veliki petak, još uvijek je snažan utjecaj tih starih struktura, kao i novih korumpiranih kojih se trebamo osloboditi. Ali dolaze nove generacije i vrijeme blagog naroda. Još uvijek je petak, ali Nedjelja dolazi”, zaključuje Bulj.

Podsjetimo, odvjetnik Anto Nobilo kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, 2016. godine osuđenih za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, priprema zahtjev za njihovo pomilovanje, piše u petak Jutarnji list.

U tijeku je potpisivanje takvoga zahtjeva koji će se uputiti predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću. Prema informacijama Jutarnjeg lista pismo namjeravaju potpisati generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić, Krešimir Ćosić te Davor Domazet Lošo.

Perković i Mustač su u kolovozu 2016. na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Zahtjev za pomilovanjem njih dvojice Milanoviću predstavlja izazov a nove politike prozivke kako pogoduje “udbašima” trebali bi anulirati proslavljeni generali koji smatraju da zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrane zemlje Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje, piše Jutarnji list.

Po Zakonu o pomilovanju predsjednik Republike daje pomilovanje osuđenim osobama za kaznenopravne sankcije koje su izrekli sudovi u Hrvatskoj ili koje se izvršavaju u Hrvatskoj. Pomilovanje koje daje predsjednik države nije uvjetovano količinom izdržane kazne.

Molba se podnosi Ministarstvu pravosuđa i uprave koje će o njoj obavijestiti zatvor u kojemu Perković i Mustač izdržavaju kaznu i zatražiti od njih podatke relevantne za sastavljanje izvješća o molbi.

Foto: Hina