Živi zid kažnjen zbog Teleskopa: Smije li se uopće pisati o ilegalnim migrantima?

Živi zid kažnjen zbog Teleskopa: Smije li se uopće pisati o ilegalnim migrantima?

Etičko povjerenstvo izreklo je upozorenje Živom zidu i naložilo mu da bez odlaganja sa svog Facebook profila ukloni brojne ‘hejterske’ komentare objavljene ispod dva članka, u kojima se govorom mržnje i pozivanjem na nasilje piše o migrantima, a predstavnike te stranke pozivaju i da se javno ispričaju zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Živi zid povrijedio Izborni etički kodeks tako što je objavio poveznice na članke s dvaju portala objavljenih na njihovom službenom Facebook profilu koji negativno govore o migrantima, ali i nebrisanjem brojnih komentara govora mržnje i pozivanja na nasilje ispod obje objave.

Radi se o objavi poveznica na članak s portala Teleskop.hr naslovljen “Begovo Razdolje u strahu od migranata: Provaljuju u kuće, trgaju križeve i uništavaju imovinu Teleskop“ i na članak s RTL-ova portala “Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali: ‘Mogli su nas ubiti? Samo sam plakala'”, konkretizira Povjerenstvo u svojoj odluci. Prijavu i očitovanje u tim slučajevima zatražila je udruga Gong, pa je Povjerenstvo izvršilo uvid u sporne tekstove objavljene na mrežnim stranicama stranke, piše  Jutarnji list.

Reagirao je i Ivan Pernar   iz Živog zida koji smatra da Etičko povjerenstvo uvodi cenzuru.

“Krivi smo jer smo podijelili članak s Teleskop.hr i RTL-a. Ovo je neviđena cenzura ali dobro je za sve vas da shvatite koliko su mediji kod nas kontrolirani. Još jednom apeliramo na sve vas da nas podržite na izborima”, napisao je  Ivan Pernar na svome Facebook profilu.