Život zastupnika u Bruxellesu: Uz plaću od 8.757 eura dobiju još 4513 eura koje mogu trošiti kako god požele

Život zastupnika u Bruxellesu: Uz plaću od 8.757 eura dobiju još 4513 eura koje mogu trošiti kako god požele

Gošća Novog dana bila je voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić. Objasnila je kako će nadalje funkcionirati Europski parlament nakon izbora novih zastupnika.

“Zadnji rok za prijavljivanje tko su zastupnici u Europskom parlamentu je 1. srpnja, a zastupnicima novi mandat u parlamentu počinje 2. srpnja”, objasnila je Staničić.

Rekla je kako novoizabrani članovi na proteklim europskim izborima još uvijek nemaju status zastupnika u EU parlamentu, ali je u Bruxellesu otvoren svojevrsni “village” (selo) kako bi se zastupnici orijentirali i dobili službene isprave te kako bi uspjeli pronaći smještaj, javlja N1.

“Zastupnici koji su tamo duže pomažu zastupnicima koji tek stižu u EU parlament, takav je običaj. Najveći dio zastupnika će svoje urede formirati tijekom ljeta. Zastupnici imaju pravo na asistente koji rade u Bruxellesu i Strasbourgu, a imaju pravo i na asistente u njihovim matičnim državama”, kazala je Staničić.

Plaća zastupnika u Europskom parlamentu iznosi 8.757 eura prije oporezivanja.

Kada se oduzme porez, ostaje im nešto manje (ovisi o zemlji iz koje dolaze), ali još uvijek više od 5000 eura (oko 37.000 kuna), piše Dnevnik.hr.

Osim plaće na raspolaganju im je mjesečno i 4513 eura (oko 33.000 kuna) za troškove rada ureda. Upravo je taj iznos predmet kontroverznih rasprava jer zastupnici ne objavljuju transparentno na što ga troše. A da to ne moraju, presudio je prošle jeseni i Europski sud pravde. Sud je u presudi naveo da bi bilo preveliko administrativno opterećenje objaviti svaki od četiri milijuna dokumenata vezanih za troškove rada zastupničkih ureda.

Da bi što produktivnije obavljali svoj posao, zastupnicima su potrebni asistenti. Tako je svakom eurozastupniku mjesečno na raspolaganju 24.943 eura (oko 184.000 kuna) za njihove plaće. Pravila Parlamenta nalažu da četvrtina tog budžeta bude iskorištena za plaće asistenata u Bruxellesu, a ostalih 75 posto na plaće asistenata zaposlenih u državi članici europskog zastupnika. Prema pravilima, zaposliti ne mogu svoje rođake.

Zastupnici u Europskom parlamentu također imaju i pravo na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4454 eura godišnje (oko 33.000 kuna).

Imaju pravo i na ”džeparac” od 320 eura (oko 2400 kuna) dnevno za svaki dan koji su prisutni u Bruxellesu ili Strasbourgu na službenom putovanju. No taj iznos dobit će samo ako je zabilježeno da su glasali u Parlamentu. Ako nisu bili prisutni na zasjedanju i glasali, ”džeparac” im se smanjuje na 160 eura (oko 1200 kuna).

Osim džeparca za boravak u gradovima u kojima zasjeda Parlament, imaju mogućnost korištenja i službenih vozila Europskog parlamenta kada borave u Bruxellesu i Strasbourgu.

Na raspolaganju im je i još jedna sitnica – imaju pravo na povrat dvije trećine svojih medicinskih troškova.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina