Biskup tvrdi da se u Hrvatskoj jedino ne može raspravljati o komunističkim zločinima: Jesu li za to krivi HDZ i SDP?

Biskup tvrdi da se u Hrvatskoj jedino ne može raspravljati o komunističkim zločinima: Jesu li za to krivi HDZ i SDP?

Stradanje brojnih žrtava komunističkog režima dogodilo se početkom lipnja 1945. u šumama na samoj današnjoj granici Hrvatske i Slovenije. Riječ je o najvećem stratištu nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske gdje je još uvijek ostalo neistraženo oko 130 jama dok su procjene da je na ovom mjestu 1945. stradalo između 12 i 13 tisuća žrtava. Do sada su istražene tek 23 jame, a pronađeni su zemni ostaci 1.163 osoba.

Mons. Šaško je u propovijedi rekao kako smo mislili da će u demokratskoj Hrvatskoj, “pri urušavanju političkog i svjetonazorskog komunističkog sustava, istinom biti liječena bolest nacije“.

“Sada je sasvim jasno da je tijekom posljednjih 30 godina, umjesto da bude uklonjen, a rane zaliječene, komunistički tumor metastazirao u svaki dio tkiva hrvatskoga bića“, kazao je pomoćni biskup te dodao da je tumor vidljiv od zakonodavstva do običnog govora, prenosi Direktno.hr. 

“Te dvije razine su se izmiješala pa je i na društvenim mrežama i na katedrama moguće čuti jezik iz komunističkog razdoblja u kojem kao da smo prihvatili izjave o najstrašnijim ubojstvima kao o nedovršenom ili nedovoljno dobro napravljenom poslu pobjednika“, rekao je mons. Šaško u propovijedi te nastavio kako je “neobjašnjiva pojava da se danas u Hrvatskoj o svemu, barem nominalno, može raspravljati, samo je područje partizanskih i komunističkih zločina nedodirljivo“.

“Danas smo ovdje jer vidimo da većina poteškoća provire iz duha koji i danas dopušta da se iz znanih i neznanih mjesta ostaci naših pokojnika ne diraju, ne pokapaju i da su zanemareni“, poručio je mons. Šaško.

S obzirom na to da su HDZ i SDP na vlasti u posljednjih trideset godina, Biskup Šaško je posredno kritizirao  dvije vodeće stranke koje, očito, nisu stvorile uvjete da se povede ozbiljna demokratska rasprava i o  ovoj tabu temi.

Foto: Mladen Volarić/Hina