Zašto je Mislav Kolakušić iznenada otkazao intervju?

Zašto je Mislav Kolakušić iznenada otkazao intervju?

Novinar Novog lista pokušao je napraviti intervju s novom političkom zvijezdom Mislavom Kolakušićem. Poslao mu je pitanja putem maila jer Kolakušić za tiskane medije daje samo takve intervjue. Kada su trebali stići odgovori na pitanja,  Kolakušić je iznenada otkazao intervju. Novinar Zdenko Duka je opisao kako je propao intervju.

“S Mislavom Kolakušićem sam u ponedjeljak dogovorio intervju za ovaj broj priloga Pogled Novog lista, on je na to pristao, a onda ga je u četvrtak, kada smo intervju trebali finalizirati, putem e-maila nenadano otkazao. Mogao ga je odmah u ponedjeljak u startu ne prihvatiti, ili otkazati u utorak ili makar u srijedu, a ne u zadnji čas. Štoviše, u srijedu sam ga nazvao da provjerim hoće li biti sve u redu, no on mi se nije javio na telefon, kao što se nije javio niti u četvrtak, nakon otkazivanja intervjua.
Kada smo se u ponedjeljak dogovarali, kazao mi je ono što znam i od ranije – da intervjue za novine daje isključivo pisanim putem na poslana pitanja. Kad stignu odgovori, moguća su potpitanja. Prethodno sam kazao uredniku da Kolakušić to tako radi pa smo se dogovorili da obavim intervju na taj način, ali da ćemo u uvodu intervjua staviti da intervju nije vođen ‘u živo’ nego da sam poslao pitanja, a Kolakušić je pisano, e-mailom odgovorio. Kako bi svi znali o čemu je riječ.
Neprilična situacija

U utorak oko podneva sam mu poslao pitanja zamolivši ga da mi odgovori do četvrtka, a on mi je sms-om javio da je pitanja dobio i da zahvaljuje. No umjesto odgovora na njih, u četvrtak mi javlja: „Poštovani g. Duka, zahvaljujem na upitu za intervju, ali radi ranije preuzetih obveza i velike zauzetosti nisam u mogućnosti sudjelovati u njemu. S poštovanjem Mislav Kolakušić“. Za preveliku zauzetost znao je i ranije, nema ni isprike, a na telefon se nije javio. To je vrlo neprofesionalno, zakašnjelo i dovelo nas je u nepriličnu situaciju. Intervju mogu napraviti dvoje ljudi zajedno, onaj koji pita i onaj koji odgovara a za to je potreban fer dogovor.

Evo što sam pitao novog europarlamentarca i budućeg predsjedničkog kandidata:

1/Izabrani ste za zastupnika u Europskom parlamentu. Što će biti vaš glavni posao na zasjedanjima te u radu parlamentarnih političkih skupina i odbora u Bruxellesu i Strasbourgu?

2/Rekli ste prije koji dan, onako generalno, da Europski parlament donosi odluke koje su protiv Hrvatske. Koje su to?

3/Mislite li da bi Hrvatska imala i ovakav mali rast BDP-a da nije u EU-u i da ipak ne izvlači neka sredstva iz europskih fondova?

4/Mnogi su se iznenadili visokim postotkom glasova vaše liste od gotovo 8 posto, no vi ste očekivali i da ćete dobiti čak tri zastupnika. Zamjerate li si možda da ste negdje podbacili? Zašto ipak niste ušli s dvoje ili troje zastupnika?

5/Neki dan ste rekli da ćete u EP-u biti samo dva zasjedanja, a onda ćete postati već i predsjednik Hrvatske. Za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebni su glasovi većine birača. Kako ćete ih steći ako ste sada na 8 posto? Čime ćete ih privući?

6/Iz svega što govorite proizlazi da je vaš glavni interes da postanete premijer, a uz to još i preuzmete ministarstva pravosuđa i „policije“ (kažete vi, a valjda je riječ o Ministarstvu unutarnjih poslova). Želite dakle prvo jurišati na predsjedničku funkciju, a kako ćete se onda ubaciti u trku za parlamentarne izbore?

7/Spominjali ste da bi za samo koji mjesec mogli riješiti sve koruptivne pa i druge probleme Hrvatske. Kako biste to učinili, a poštujući naslijeđenu demokratsku proceduru?

8/Rekli ste da vi imate neke informacije o razmjerima korupcije u Hrvatskoj koju naša javnost nema. Možete li javnosti priopćiti te još neke podatke koje ne znamo?

9/Bi li bili puni zatvori kad biste vi došli na vlast? Ne kažem da bi to bilo posve neopravdano, no, koliko daleko biste išli u prošlost? Biste li poništiti pretvorbu i privatizaciju iz 90-ih?

10/Nitko ništa ne zna o ostalim ljudima s vaše liste a ne smatraju niti da je baš potrebno istraživati tko je tko. Imali ste potpuno personaliziranu kampanju i kad govorite o vlastitim ambicijama, proizlazi da ćete sve učiniti potpuno sami. Može li građanin Kolakušić stubokom promijeniti nevaljalu Hrvatsku?

11/Koji bi bili vaši hitni potezi kao hrvatskog premijera, osim antikorupcijskih poteza?

12/Kakav je vaš stav o referendumskom odlučivanju? Smatrate li da postoje neka pitanja o kojima bi bilo neustavno dopustiti da narod o tome odlučuje na referendumu? Na primjer, pitanja kojim bi se umanjila neka osobna, ljudska ili pak manjinska prava?

13/Kakvu vanjsku politiku biste vodili? Politika EU-a vam izgleda nije baš sasvim po volji. Cijenite li Trumpa? Što mislite o Putinu, piše Željko Duka u Novom listu.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina